Eğitimlerin online olarak yapılabilmesi eğitim sektörüne farklı bir boyut getirmiştir. Uzaktan eğitim sayesinde uzaklardaki kitlelere aynı anda eğitim verme imkanı doğmuş ve bu sektörün öncüleri zamanla iyi yerlere gelmişlerdir.
Son birkaç senedir uzaktan eğitim ile sertifika almaya talep oldukça artmıştır. Bu da kurs sektöründeki işletmelerin uzaktan eğitim verme iştahını kabartmıştır.
Uzaktan eğitim ile hem daha fazla müşteriye ulaşılmakta, hem de maliyet avantajı doğmaktadır. İşinden, meşguliyetinden dolayı örgün eğitime katılamayacak olanlar uzaktan eğitim kurslarını tercih etmektedirler.
Uzaktan eğitim kursu açma kriterleri
Uzaktan eğitim kursu açma kriterleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın 08.09.2010 tarih ve 8453 sayılı yönergesi ile belirlenmiştir.
Buna göre;
Uzaktan eğitim kurumunda, eğitim uzaktan veriliyor olsa dahi, müdür, öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici, teknik personel, büro personeli bulunmak zorundadır.
Uzaktan eğitim kurumunun kurucusu, uzaktan eğitim yapan kurumda eğitim ortamının gerektiği gibi sağlanması, gerekli maddi imkanların sağlanması, yeterli personelin istihdamı, araç ve gerecin temini hususlarında birinci dereceden sorumludur.
Genel müdür ise eğitim ve öğretim kalitesinin yükselmesi, kursiyerlerin en iyi şekilde yetiştirilmesi, başarının artırılması için gerekli önlemleri almaktan, resmi makamlar ve kurucuya karşı sorumludur.
Diğer personel ise kurum müdürünün verdiği görevleri yapmaktan sorumludur.
Uzaktan eğitim kursunda uzaktan eğitim tekniklerine uygun olarak hazırlanarak Bakanlıkça uygun görülen öğretim programları,
Veya,
Bakanlıkça daha önce uygun görülen öğretim programlardan uzaktan öğretim tekniklerine uyarlanan öğretim programları,
Uygulanır.
Kursiyer başarısının değerlendirilmesi
Uzaktan eğitim kursunda kursiyerin başarısının değerlendirilmesi;
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Dersaneler Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kurslar Yönetmeliği hükümlerine,
Ve
Öğretim programının uygulama esaslarına ,
Göre yapılır.
Kurs sınavının kurum merkezinde olması esas olmakla birlikte eğer 20 nin üzerinde kursiyer var ise ilgili valilikten izin alınarak farklı merkezlerde de sınav yapılabilir.
Uzaktan eğitim merkezinin kursiyerlerden kayıt için istemesi gereken belgeler
Kursiyer başvuruları doğrudan kuruma yapılabileceği gibi elektronik ortam üzerinden de yapılabilir.
Kursiyer kayıtları kurumca yapılabileceği gibi kursun irtibat büroları varsa onlar tarafından da yapılabilir.
Uzaktan eğitim kurs ücretinin belirlenmesi
Uzaktan eğitim kurs ücretinin belirlenmesi ve tahsil edilmesi işlemleri, 11/2/2009 tarihli ve 27138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Öğretim Kurumları Öğrenci ve Kursiyer Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliğine göre yapılır.
Ücretsiz kurs verilebilir mi ?
Uzaktan eğitim kurslarında ücretsiz kurs verilebilmektedir. Eğer uzaktan eğitim kursunda ücretsiz veya burslu kursiyer olacaksa 11/2/2009 tarihli ve 27138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Öğretim Kurumlarında Ücretsiz veya Burslu Okutulacak Öğrenci ve Kursiyerler Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda işlemlerin yapılması gerekmektedir.
Tutulması gereken defterler
Uzaktan eğitim kursunun öğretim programı olması gerekmektedir. Bu öğretim programının (çalışma takvimi) bağlı olunan milli eğitim müdürlüğü tarafından onaylanması gerekir.
Uzaktan eğitim kursunda aşağıdaki defterlerin tutulması gerekmektedir:
- Kursiyer kayıt defteri
- Gelen-giden kayıt defteri
- Teftiş defteri
- Evrak zimmet defteri
Bu defterler online ortamda tutulabilir, bunun şartı online ortamda tutulan defterlerin yıl sonunda çıktısının alınmasıdır.
İlgili yönetmeliğe ulaşmak için TIKLAYINIZ.