Düz vites aracımı yarı otomatik yaptırmak istiyorum acaba Akıllı debriyaj sistemi muayeneden geçer mi diyenler için bu makaleyi hazırladım.
Düz vitesli araçların popülerliği yavaş yavaş tarih olmaya başlamıştır. Otomatik vitesli araçların piyasaya ilk çıktığı zamanlarda yakıtı çok yakması ve arızalarının masrafının fazla olması sebebiyle manuel vitesli araçların her daim popüler olacağını zannedenler otomatik vitesli araçların geliştirilmiş versiyonları karşısında sözlerini geri almak durumunda kalmışlardır.
Şimdilerde kullanım kolaylığı nedeniyle otomatik vitesli araçlara talep epey artmış durumdadır. Eskiden çoğunlukla kadınların talep ettiği otomatik vitesli araçlara şimdilerde kadın-erkek ayrımı olmadan debriyaj ile vites kolu zamanlamasıyla uğraşmak istemeyen bir çok kişi ilgi göstermektedir.
Aracımdan memnunum ama bir de vitesi otomatik olsa diyenler için Akıllı debriyaj sistemi geliştirilmiştir. Sistem aslında aracı otomatik vites yapmıyor, sadece debriyaja sizin yerinize basıyor.
Zaten bu da çoğu kişi için yeterli. Çünkü araç kullanmaya yeni başlayan kişilerin en çok zorlandığı konu yola konsantresini bozmadan vites değiştirme zamanlamasını debriyaja basma zamanlaması ile denk getirebilmek.
Araç kullandıkça zamanlamanın ayarlanması sorun olmakta çıkıyor ama aracı kullanmayı öğrenene kadar epey bir dert oluyor.
Ayrıca vites değiştirme sık yapılan bir işlem olduğu için bazıları manuel kullanabilse dahi otomatik tercih ediyor.
Manuel vitesli bir araca yazılım ve donanım ekleyerek yarı otomatik vitesli hale getirmek mümkün. Peki bu işlemi yaptırdığımız zaman muayeneden aracı geçirebilecek miyiz ?
Akıllı debriyaj sistemi muayeneden geçer mi ?
Akıllı debriyaj sistemini monte eden firma diyor ki;
”Eğer Akıllı debriyaj sistemini monte ettikten sonra debriyaj pedalı sökülürse muayeneden geçmez. Eğer debriyaj pedalı yerinde kalırsa geçer.”
Sanki net bir açıklamaymış gibi görünüyor ama insan faktörü olan her konuda risk vardır. Aynı şartlardaki bir arabanın bir muayene istasyonundan geçemediğini, diğerinden geçebildiğini veya aynı muayene istasyonunda daha iyi koşullardaki bir araç muayeneden kalırken, daha kötü bir aracın muayeneden geçtiği deneyimler mevcuttur.
Öncelikle hangi kusurlar muayeneden geçer, hangileri kalır bunları bir hatırlayalım:
Araçta ağır kusur var ise araç muayeneden geçemez. Nedir bu ağır kusurlar:
- Motor numarası, şase numarası, tip etiketi gibi şeyler okunmuyorsa, ruhsat ile farklılık varsa,
- Araç koltuk sayısı ruhsattakinden farklıysa,
- Tekerleklerde %30’un üzerinde fren farkı varsa,
- Plakalar silikse,
- ABS arızalıysa,
- El freni tutmuyorsa,
- Fren diskleri veya balatalarda çatlak, aşırı aşınma varsa,
- Fren sıvısı kaçırıyorsa,
- Frenler tutmuyorsa,
- Direksiyon boşluğu varsa,
- Direksiyon dayanma noktaları yanlış ise,
- Rot başları arızalıysa,
- Direksiyon simidi emniyetsizse,
- Servo direksiyon arızası varsa,
- Ön camlar onaysız ise,
- Sol dikiz aynası yok ise,
- Ön cam silecekleri arızalıysa veya yoksa,
- Far camı veya reflektörler aşırı matlaşmış ise,
- Far yüksekliği yanlış ise,
- Far aydınlatma rengi yanlış ise,
- Far lambaları veya ampuller çalışmıyorsa,
- Sinyaller, dörtlüler çalışmıyorsa,
- Araçta kısa deve varsa,
- Elektrik kablolarının ucu açıksa,
- Ön veya arka akslarla ilgili bir sorun, arıza varsa,
- Süspansiyonlarlar ilgili bir arıza varsa,
- Lastikler fazla aşınmış ise,
- Jant bijon cıvataları hasarlı ise,
- Jant kombinasyonları yanlış ise,
- Ön tampon korumasının demirinde hasar varsa,
- Koru demiri ve çeki demiri onaysızsa,
- Kaportada sivri çıkıntılar varsa,
- Emniyet kemeri arızalıysa,
- Debriyaj arızalıysa, vites geçişleri sıkıntılıysa,
- Yakıt veya gaz borularında sızıntı tespit edilirse,
- Hava yastıkları çalışmıyorsa,
- Korna çalmıyor veya kısık çalıyorsa,
- Yakıt tankı akıtıyorsa,
Bunlar ağır kusurdur. Bu araçta bu kusurla var ise muayeneden geçemez.
Araçta hafif kusurlar var ise muayeneden geçebilir.
Örneğin el freninin yavaş çekilmesi, fren sürtünme değerinin yeterli olmaması, dikiz aynası, cam ve aydınlatmalarla ilgili bazı hafif kusurlar, “hafif kusur” kabul edilir ve bunlar muayeneden geçer.
Yazılım olan araçlar muayeneden geçer mi?
Akıllı debriyaj sistemi yazılımla çalışır. Yazılım eklenen araçların muayeneden geçebilmesi konusunda sıkıntı olabilmektedir.
Chip tuning yazılımlarının genel olarak muayeneden geçmekte sorun yaşatmadığı görülmektedir. Bu durum her yazılım için geçerli olmayabilir.
Akıllı debriyaj sistemi yazılımının muayeneden geçme hususunda engel olmayacağını düşünsek de kesinlik ifadesi kullanamıyoruz.
Akıllı debriyaj sistemi montajında araca bir donanım eklenmesi söz konusu ve bu husus ruhsata işlenmiyor. Bu hususun da büyük ihtimalle muayeneden geçmeye mani olmayacağını düşünsek de muayene görevlisi aracın trafikte tehlike yaratmayacağından emin olmak isteyecektir.
Örneğin araca yerleştirilen kit ani manevralarda, hızlanmalarda yeterli performansla çalışmazsa, devreden çıkarsa, vitesten çıkarsa vs. bu ihtimalleri değerlendirecektir.
Genel olarak araç sorunsuz çalışıyorsa Akıllı debriyaj sistemi monte edilen aracın muayeneden geçebileceğini (debriyaj pedalı yerinden kalması lazım), eğer geçmezse geçici olarak sistem devre dışı bırakılıp o şekilde geçilebileceğini düşünmekteyiz.
*HEMEN OKU: Akıllı debriyaj sistemi montaj fiyatları