Araç altı pütür atma fiyatları

Bu makalemde araç altı pütür atma fiyatları konusunda bilgi vereceğim. Daha önceki makalemde araç taban çürük tamiri fiyatları hakkında bilgi vermiştim. Araç altına pütür atmak klasik çürük tamirinden biraz farklı bir işlemdir.

Son yıllarda aracına pütür atma işlemini uygulatan bir çok kişi var ve bu işlem araç altı çürükleri gizlediği ve araç altını korozyona karşı koruduğu için epey tercih edilmektedir.

Araçların altı pek göze çarpan yerler değil. Bu sebeple korozyon ve pas sinsi bir şekilde ilerleyebiliyor. Bunları engellemek için araç altına pütür atılmaktadır.

Pütür atma nedir ?

Araç tabanları zamanla oksitlenmekte, paslanmakta ve bunlar giderek yayılmaktadır. Nemli bölgelerde bu süreç daha acımasız işler, iç kesimlerde daha yavaş gerçekleşir ama er veya geç araç altında çürükler oluşur.

Bu tür sıkıntıları önlemek için araç altına pütür adı verilen bir sıvı boyanır. Bu sıvı boya gibi bir malzemedir. Araç altına uygulandıktan sonra sertleşir ve koruyucu bir tabaka oluşur.

Yani bir nevi hava koşullarına karşı bir yalıtım sağlar.

Pütür atmak araç altını nelere karşı korur ?

Araç altına pütür atma işlemi uygulattığınız vakit araç altını çürüten nem, mineral tuzların aşındırıcı etkileri, taş parçaları, yere sürtmelere karşı korur.

Pütür boyası araç altı derzleri kapattığı için dış koşullara karşı sızdırmazlık ve yalıtım sağlar. Pütür boyası ile Araç altı kaplama, çamurluk davlumbaz bölümü, bagaj içi, akaryakıt deposu izolasyonu sağlanır.

Pütür boyasını nereden bulurum ?

İnternetten kolayca bulursunuz. Ayrıca boyacılarda da bulunur. Pütür boyası tabanca ile boyanır. Tabanca yok ise sprey pütür boyası tercih edilmelidir.

Araç altı pütür atma işlemi nasıl yapılır ?

Bu işlem için aracın lifte kaldırılması gerekir. Önce pütür atılacak bölge belirlenir ve bu bölgeye yetecek kadar pütür boyası satın alınır.

Pütür atma işleminden önce bölgenin kir, çamur, pas ve korozyondan temizlenmesi gerekir.

Çamurlu pis yüzeylere uygulanan pütür boyası tutmaz, ömrü kısa olur. Çürük ve pas temizlenmeden pütür atılırsa pütürün altından pas yayılır ve araç altı gizliden gizliye çürür.

Bu sebeple pütür atma işlemi pası pisliği kapatmak için değil, bunlar temizlendikten sonra araç altını korumak için yapılır.

Pütür boyası yüksek kaliteli kauçuk ve reçine bazlı olduğu için elastiktir, çatlama yapmaz.

Araç altı pütür atma fiyatları

Araç altı pütür atma fiyatlarını etkileyen en önemli unsur pütür atılacak bölgenin büyüklüğü ve araç altının fiziksel durumudur.

Pütür atmadan önce kir ve pasın temizlenmesi gerekeceği için bu temizlik işlemleri araç altı pütür atma fiyatlarını etkileyecektir.

Araç altı pütür atma fiyatları ayrıca aracın büyüklüğünden ve marka modelinden etkilenir. Pahalı araçlara uygulanan işlemlere, işlem aynı olsa bile daha yüksek fiyat çekme geleneği olduğu için aracınız yeni ise ve pahalı ise sizden biraz fazla ücret istenebilir.

Esasen pütür atma işlemi her marka araç için neredeyse aynı zorluktadır ama lüx araçların sahipleri ekstra özen beklentisi içerisinde olurlar ve bu sebeple daha fazla ücret öderler.

Araç altı pütür atma fiyatlarını birincil derecede etkileyen unsur bu işlemi gerçekleştirecek kişinin özenli çalışması veya işini gelişigüzel yapmasıdır.

Araç altına pütür atarken, atılacak tabakanın çok ince olmaması, hareketli parçalara sıçramaması, işlemden önce korozyon temizliğinin iyi olması gibi şeyler önemlidir.

Usta özenli çalışıyorsa piyasanın iki katı fiyat da isteyebilir. Araç altı pütür atma işlemi çürük onarımı kadar zor bir şey değildir fakat çürük onarımının yerine geçmez. Eğer araçta hem ciddi çürük bölgeler var ise hem de araç altı pütür atma işlemi uygulanacak ise fiyat daha yüksek olacaktır.

Araç altı pütür atma fiyatları  derken işçilik fiyatlarını kastetmekteyim. Genellikle ihtiyaca göre ne kadar lazımsa müşteri pütür boyasını kendi alır usta işçilik ücretini alır.

Eğer pütür boyasını da usta temin edecek ise işçilik fiyatına pütür boyası fiyatını da ekleyecektir.

Araç altı pütür atma fiyatları yukarıda belirtilen değişkenlerden etkilendiği için tek bir fiyat söylememiz doğru değildir. Fikir vermek açısından en az 1000-1500 TL’den başlayıp 3000-5000 TL fiyatlara kadar ulaşmaktadır.

Bu fiyatlar işçilik fiyatlarıdır. Müşteri ayrıca pütür boyası parası da ödeyecektir.

Araç altına ne kadar pütür gider ?

Ne kadarlık bir alana ve ne incelikle yapılacağı önemlidir. Eğer araç altını full pütür attıracağım, davlumbaz, çamurluk falan ful pütür olacak ve kalın bir şekilde garantili bir iş olsun isterseniz 10-12 litre kadar pütür boyası gerekebilir.

Eğer maksat izolasyon olsun, şimdilik işimi görsün isterseniz 4-5 litre pütür boyası yeterli olabilir.

Pütür boyasının az olması ustanın da işine gelir, ince bir kat atıp işini çabuk görür.

Pütür boyasının litresi 2024 yılı itibariyle 150-200 TL civarındadır.

*HEMEN OKU:En iyi pütür markası

Araç altına zift mi pütür mü?

Eskiden araç altı izolasyonu zift ile sağlanırdı. Zift araç altını tabaka halinde kaplayarak dış etkenlerden çürük ve pastan korurdu. Ancak yine de çiftin döküldüğü, çatladığı kısımlardan pas girerse içten çürüme olabilirdi.

Pütür dediğimiz şey zifte göre daha kullanışlı ve etkili bir malzeme. Yeni teknoloji ürünü. Zifte kıyaslandığında pütür diye bir malzeme varken zifte gerek yok.

Filinkot nedir ?

Eskiden araç altı çürüklerini önlemek için filinkot yaptırılırdı. Bu işlem hala var. Filinkot “ filling coat” dan gelmektedir. Araç altını korozyona ve diğer dış unsurlara karşı koruyan bir yalıtım malzemesidir.

Marka olarak filinkot kelimesine benzer markalar vardır. Pütür atma da bir çeşit filinkot işlemidir, sadece kullanılan malzeme farklıdır.

Araç altı pütür atma işlemini kendim yapabilir miyim ?

Araç altı pütür atma işlemi esasen çok zor bir işlem olmamakla birlikte araç sahibi açısından birkaç engel vardır.

Birincisi pütür atma için lift gerekir. Yani sanayiye gitmeye muhtaç durumdasınız.

İkincisi pütür atma işlemi kolay gibi gözükse dahi her işçilik işlemi gibi bazı püf noktaları vardır ve işini düzgün yapabilmek için evvelden birkaç araca pütür atmış olmanız gerekir.

Pütür atma işlemi nadir yapılan bir işlem olduğu için araç sahibinin yeterli deneyime ulaşması zordur.

Üçüncü olarak da hareketli parçalara veya istenmeyen yerlere pütür atılması veya bazı kısımların eksik bırakılması yapılan işlemi berbat edebilir. Bu sebeple riske girmeyip ustasına yaptırmak daha iyidir.

Egzoza pütür atılır mı?

Motor, vites, egzoz borusu, yay, amortisör, fren ve diğer hareketli parçaların üzerine püskürtmek uygun değildir, işlem esnasında bu parçaların üzerinin kapatılması gerekir.

Pütür fırçayla sürülür mü ?

Pütür atma işlemi pütür tabancası ile yapılmaktadır, fırça ile sürülmez. Bazı ürünler sprey şeklindedir. Sprey pütür boyaları tabancaya gerek kalmadan uygulanır.

pütür tabancası
pütür tabancası

Pütür kaç sene dayanır ?

Pütür boya malzemesi, eğer ağzını açmazsanız 10 seneye kadar dayanır. Eğer ağzını açarsanız 3-5 sene dayanır.

Araç altına pütür atılırsa 3-5 sene civarı araç altını koruyabilir. Bununla birlikte daha uzun süre dayanması da mümkündür. Veya bazı etkenler nedeniyle daha kısa dayanması da mümkündür.

Araç altına pütür muayeneden geçer mi?

Araç altına pütür atılması muayeneden geçmesine engel değildir. Fakat araçta aynı zamanda taban çürüğü var ise pütür boyası bunun üzerine atılmış ise muayeneden geçmeyebilir.

Pütür işlemi eğer çürüğü temizlenmemiş yüzeylere uygulanırsa içerde pas ve korozyon devam edebilmektedir.

Araç altına pütür muayeneden geçer mi veya geçmez mi hususunu TÜVTÜRK görevlileri değerlendireceklerdir. Her aracın durumu farklıdır.

Pütür ne kadar sürede kurur?

Pütür boyası 15 dakika ila yarım saat içinde kurumaktadır.

Aracınıza pütür attırmadan evvel Araç altı pütür zararları başlıklı makaleyi de okuyunuz.

*HEMEN OKU: Araç altı pütür zararları

Yorum yapın