Ayakkabı dükkanı açmak, kendi işinin patronu olmak isteyen kimselerin rüyalarına giren işlerden biridir. Ancak bir mağaza kurmak öyle göründüğü kadar kolay değildir. Modanın sürekli değiştiği günümüze baktığımızda ayakkabı gerek kadınlar gerekse erkekler için son derece önem arz etmektedir. Yüksek bir kar oranına sahip olabilmek için iyi bir iş planı kurmak gerekir. Profesyonel bir iş planı hazırlamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Öncelikle ayakkabı satılacak konum belirlenmelidir. Hedef müşteri belirlenmelidir. Ayakkabıların perakende mi yoksa toptan fiyatına mı satılacak belirlenmelidir. Hangi tür markaların satılacağına karar verilmelidir. İşletmenin açılış maliyeti belirlenmelidir. İşyeri açarken gerekli evraklar hazırlanmalıdır. Rekabetin az fakat satışın çok olduğu alanın belirlenmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır. Gibi pek çok ayrıntı iş planında bulunmalıdır. İş planı yapılmadan bu sektöre dahil olmak zannedildiğinden daha fazla bir zarar etmenize sebep olabilir. Yapılmış olan iyi bir iş planı gerek hangi kitleye gerekse hangi kitleye hitap edeceğinize yardım eder. Ayrıca ilerleyen zamanlarda zorlanmanızı engeller.
Ayakkabı dükkanı açmak için birçok ayrıntıyı göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Mesela banka kredisi mi kullanacaksınız ya da KOSGEB tarzı kurumların hibelerinden yardım mı alacaksınız bu konuda gerekli kararı vermelisiniz.
Bu süre zarfında sermaye sıkıntısı yoksa çalışanlarınızın şartlarını belirtmeli ve dekorasyon konusuna ağırlık vermelisiniz. Bir ayakkabı dükkanında dekorasyon satışı yapmak için en fazla ihtiyacınız olanlar arasında yer alıyor. Ayakkabıların tekniki açıdan özelliklerinin incelenebilmesi için ayrıntılı dekorasyon düzenlemesi yaptırmanız dikkatli olmanız gereken bir meseledir.
Ayakkabı Mağazası Açma Maliyeti
Ayakkabı dükkanı açmak için konum, dekorasyon, faturalar, personel maaşları, ürünlerin tedariği ve daha pek çok şey maliyeti etkiler. Bu süre zarfında maliyetin hesaplanması yönünden iyi bir yönteme ihtiyacınız olacaktır. Önceden bir işyeri açma tecrübeniz yoksa benzer bir firmada işçi olarak çalışıp bu konuda deneyim sahibi olarak kuracağınız işletmeye yönelik bir adım atmış olursunuz. Maliyeti etkileyen birçok önemli malzeme var .Dükkanda bulunması gereken raflar, vitrinler, tezgahlar, yazarkasalar, aynalar, ayakkabı sepetleri gibi pek çok dekorasyon malzemeleri gerekiyor. Ayakkabı dükkanı açmak isteyen kimseler için maliyet 300 bin lira ile 2 milyon lira arasında değişmektedir. Burada maliyete etki eden işletmenizi açacağınız yerin lokasyonu ve dükkanınızın büyüklüğü olmaktadır.
AVM türünde bir yer kiralamak suretiyle ayakkabı dükkanı açmak maliyetin büyük bir bölümünü dükkan kirasının meydana getirmesi anlamını taşır. Eğer kendi dükkanınızın yeri varsa maliyet hakkında daha da karlı olma durumunuz var. İşlek bir caddede dükkan açmak ayakkabı çeşitleri az olsa da güzel paralar kazanmanıza yardımcı olur. Maliyet konusunda ayakkabıları satın alacağınız imalatçı veya toptan firma tercihine dikkat etmek gereklidir. Bu sektörde size en kaliteli olan malzemeyi en ucuz fiyata veren şirketlerle çalışmak mantıklı olacaktır.
Ayakkabı Dükkanı Kar Marjı
Ayakkabı satışı yapmak kar marjı satıcıyı memnun edecek düzeydedir. Bir ayakkabının maliyeti ve öteki giderler sizin bu işten kazanacağınız kar miktarını belirlemektedir. Kar marjı her zaman her mağazada aynı oranda olmayabilir.
Aylık ayakkabı mağazasından 30 bin lira ile 150 bin lira arası gelir elde edebilirsiniz.
Ayakkabı Dükkanı Açmak İçin KOSGEB Desteği
KOSGEB desteklerinden yararlanmak için öncelikli olarak uygulamalı girişimcilik eğitimi almanız gerekmektedir. Bu tür kurslar hem online hem de zorunludur. Yeni girişimci desteğinden yararlanmak için kurs sonunda verilecek eğitim sertifikasını almak gereklidir.
Ayakkabı Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
Ayakkabı dükkanı açmak için bazı belgelere ihtiyaç vardır. Bu belgeler eksiksiz bir şekilde temin edildikten sonra ilgili kurumlara verilmelidir. Bu belgeler şöyledir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Sabıka kaydı
- İkametgah belgesi
- Tapu fotokopisi veya kira sözleşmesinin sureti
- Yangın dayanıklılık raporu
- Vergi Levhasının fotokopisi
- Yapı kullanma izin belgesi
- 2 adet vesikalık resim
- İkamet edilen yerdeki ticaret odası ve esnaf odası kayıt belgesinin sureti
- işletmede su abonesi için kartlı sayaç takılmalıdır.
- Eğer bu işletme için daha önceden bir ruhsat alındıysa bu ruhsat belediyeye geri verilmelidir.
- Şirket ismi altında bir işyeri açılacaksa imza sirküsü ve ticaret sicil gazetesi de belgeler arasında bulunmalıdır.
Ayakkabı dükkanı açmanın maliyetleri ve gerekli tüm gerekenleri konumuzda belirttik. Ayakkabı dükkanı açmak istiyorum diyorsanız bu detayları iyi okuyup araştırmanız en doğru hareket olacaktır. Konu ile ilgili merak ettiklerinizi ve diğer kullanıcıları aktarmak istediğiniz bilgiler var ise paylaşabilirsiniz.