Estetisyen ve güzellik uzmanı arasındaki fark

Bu makalede estetisyen ve güzellik uzmanı arasındaki fark ve benzerlikler hakkında bilgi vereceğim.

Ülkemizde bazı meslekler var ki, o mesleği o kişinin nasıl edindiği çoğu kişi bilmiyor. Estetisyen ve güzellik uzmanı, bu ikisi de benzer meslekler ama yine de aynı değil, arada bazı farklar bulunmaktadır.

Estetisyen nedir, nasıl olunur, ne iş yapar ?

Ülkemizde “ben estetisyenim” diyen estetisyen oluyor, bunun belli bir okulu, kursu bulunmaktadır.

Estetisyen mesleğini yapmak için faydalı olan kurslar var ama bunların hiç birine gitmemiş olsanız, hiçbir okula gitmemiş olsanız dahi sizin kendinize “estetisyen” demenize engel bir durum yok.

Estetisyen olmak için diploma veya sertifikadan ziyade kişinin estetik ve güzellik konularında meraklı ve becerikli olması önem taşımaktadır.

Estetisyen ve güzellik uzmanı arasındaki fark
Estetisyen ve güzellik uzmanı arasındaki fark

Estetisyenin görev ve sorumlulukları şunlardır:

  • Müşteriyi nazik ve güleryüzlü bir şekilde karşılamak
  • Güzellik merkezindeki araç, gereç ve cihazların temizliğini yapmak
  • Müşteriyle ön görüşme yapmak ve müşteriyi işleme hazırlamak
  • Cilt sorunlarına yönelik bakım yapmak
  • Kalıcı ve günlük makyaj yapmak
  • Vücut bakımı ve epilasyon hizmeti vermek
  • Yapılan işlemlerin kullanımına ve sürdürülebilirliğine dair müşteriye bilgi ve öneri vermek
  • İş yeri için düzenli müşteri edinmeye çalışmak
  • Çalıştığı yerin satış hedeflerini tutturmaya çalışmak
  • Bir estetisyende aşağıdaki özelliklerin bulunması gerekir:
  • Bakımlı, güzelliğine önem veren ve düzen sahibi biri olmak
  • Meslek etiğine uymak
  • Çalışma ortamının dinamizmine uyum sağlamak
  • Güçlü iletişim ve ikna becerisine sahip olmak
  • Motivasyonu yüksek ve davranışlarında yapıcı, olumlu olmak, müşteriye ve mesai arkadaşlarına karşı sabırlı olmak
  • Ekip çalışmasına uygun olmak
  • Gelişime açık ve problem çözücü olmak
  • Zamanı etkin yönetebilmek, eli yavaş olmamak
  • Satış hedeflerini tutturabilen beceride olmak

 

Estetisyen ve güzellik uzmanı arasındaki fark
Estetisyen ve güzellik uzmanı arasındaki fark

Güzellik uzmanı nedir, nasıl olunur, ne iş yapar ?

Güzellik uzmanı olmak için ise 6 aylık güzellik uzmanlığı kursuna gitmek, sınavında başarılı olmak veya kız meslek lisesinin ilgili bölümünde okumak gerekmektedir.

Görev ve sorumluluklar açısından estetisyen ile güzellik uzmanı arasında bazı farklar bulunmaktadır.  Bu iki meslekte de diplomadan ziyade kişinin işindeki başarısı önemlidir.

Güzellik uzmanının görev ve sorumlulukları şunlardır:

  • Cilt analizi yapmak, cilt tipine göre işlem uygulamak, müşteriye peeling, maske gibi uygulamalar yapmak
  • Müşterinin güzellik ve cilt bakımı ihtiyaçlarını belirlemek
  • Epilasyon yapmak
  • Manikür ve pedikür yapmak
  • Zayıflatma ekipmanlarını kullanmak
  • Yüze ve vücuda masaj yapmak
  • Profesyonel makyaj yapmak

Estetisyen ve güzellik uzmanı arasındaki fark

Estetisyen ve güzellik uzmanı arasındaki ana fark, benzer işleri yapsalar da estetisyen olmak için belge şartı aranmaması, güzellik uzmanı için güzellik uzmanı belgesi alınması gerekmesidir.

*HEMEN OKU: Güzellik salonu açmak için ustalık belgesi nereden alınır ?

Estetisyen güzellik merkezinde sorumluluğu daha hafif, yardımcı eleman konumundadır. Yani kuaför çırağından hallice bir meslektir.

Gerçi iş yükü açısından estetisyenlik sabır gerektiren ve fiziksel performans gerektiren bir iş olsa da estetisyenin işi teknik olarak daha hafiftir.

Estetisyen müşteriyi işleme hazırlamak, müşteri taleplerini almak, epilasyon, cilt bakımı, maske yapmak gibi teknik zorluğu az olan fazla bilgi gerektirmeyen işlere bakar.

Güzellik uzmanı ise estetisyenliğe göre bir tık daha teknik işleri yapar. Profesyonel makyaj yapmak, masaj yapmak, manikür, pedikür gibi işler belli bir bilgi ister.

Bu işler hemşirelik veya doktorluk gibi meslekler ile kıyaslanmaz ama estetisyene göre daha fazla mesleki bilgi gerektiren iştir. Güzellik uzmanı ayrıca müşteriye cilt bakımı ve güzellik önerilerinde bulunabilecek derecede konusuna hakim ve bilgili olmalıdır.

Ayrıca güzellik uzmanı olmak için kursa gidip belge almak gerekir.

Dolayısıyla güzellik uzmanının sorumluluğu ve maaşı, geliri estetisyenden biraz daha fazladır.

Avrupa ve Amerika’da ise estetisyen ve güzellik uzmanı mesleklerinin daha belirgin meslek tanımları, mesleki dereceleri vardır.

Örneğin tıbbi estetisyen ile tıbbi olmayan estetisyen kavramları vardır. Tıbbi estetisyen sağlık çalışanıdır. Tıbbi olmayan estetisyen ise bizim ülkemizdeki estetisyenler gibidir.

Bununla birlikte Avrupa ve Amerika’da tıbbı olmayan estetisyenlerin dahi anatomi ve fizyoloji eğitimi almaları, kimyasal cilt peelingi, Lazer tedavileri (epilasyon ve yenileme), mikroiğneleme gibi işlemleri yapabilmeleri gerekmektedir.

İşin kötüsü ülkemizdeki estetisyenler de yukarıda sayılan hizmetleri vermekte fakat bunlarla ilgili bir eğitim alma zorunlulukları bulunmamaktadır.

Ülkemizde, botoks, dolgu, yağ aldırma gibi şeyler yaptırdıktan sonra mağdur olan kişiler var. Bunların sebebi ülkemizde bu işlerin fiziksel uygulamasının tıbbi geçmişi olmayan ve kendine estetisyen adını takmış kişiler tarafından yapılıyor olmasıdır.

Güzellik uzmanı olmayı mı yoksa estetisyenliği mi tercih etmeliyim ?

Kariyerinizi bu ikisinden birinden devam etmek istiyorsanız sizin tutkularınıza ve ilginize bağlı olarak karar vermelisiniz.

Eğer müşterilere manikür, pedikür ve yüz bakımı hizmetleri sunmakla daha çok ilgileniyorsanız, masaj ve ağda yapmak size daha cazip geliyorsa güzellik uzmanı olmak sizin için daha cazip olabilir.

Eğer güzelliğin yalnızca yüz tarafıyla ilgileniyorsanız, o zaman estetisyenlik kariyerini düşünmelisiniz. Çoğu insan için yüzleri, kimliklerinin büyük bir bölümünü oluşturur, bu nedenle yüzlerinin en iyi şekilde görünmesini sağlamaya isteklidirler. Bir estetisyen olarak, müşterilerinize hayallerindeki cildi vermek için onlarla yakın işbirliği içinde çalışarak sizin devreye girdiğiniz yer burasıdır.

Güzellik uzmanı estetik yapar mı ?

Güzellik uzmanı tıbbi estetik işlemleri gerçekleştiremez. Cİlt bakımı, makyaj, masaj gibi işlemleri yapabilir, doktorların uygulayabileceği estetik işlemleri yapamaz.

Uzman estetisyen kime denir ?

Ülkemizde estetisyenlik kariyerinin bir literatürü bulunmamaktadır. İşini iyi yapan, uzun süredir yapan estetisyenler uzman estetisyen olarak nitelendirilmektedir.

Estetisyenler lazer epilasyon yapabilir mi ?

Aslında yapmaması gerekir. Çünkü makalemizde belirtildiği üzere estetisyenlerin tıbbi bir alt yapıları yoktur. Fakat pratikte estetisyenler lazer epilasyon işlemini yapmaktadırlar.

4 seviye güzellik uzmanı ne demek?

Güzellik uzmanlığının 1 den 4 e kadar seviyeleri bulunmaktadır. En ileri seviye 4. seviyedir. İşinde en yetkili güzellik uzmanı demektir.

Uzman estetisyen dolgu yapabilir mi ?

Ülkemizde tıbbi estetisyenlik diye bir kariyer bulunmamaktadır. Ülkemizin estetisyenleri sağlık eğitimi almadıkları için dolgu işlemlerini gerçekleştiremezler.

Doktor güzellik merkezi açabilir mi ?

Faal hekimliği bırakırsa açabilir.

 

Yorum yapın