Kaba inşaat maliyeti hesaplama nasıl yapılır ?

İnşaatı müteahhide yaptırmayıp kendiniz yaptıracaksanız kaba inşaat maliyeti hesaplama konusunda fikir sahibi olmanız gerekmektedir.

Bu makalede kaba inşaat maliyeti hesaplarken neleri göz önüne almanız, nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda temel bilgiler verilmektedir.

İnşaat mevzusu tuğla veya briketleri harçla yapıştırma, altına temel atma, üstünü çatı ile kapatmadan ibaret olmayan, her aşaması hesap gerektiren bir konudur.

Bir inşaata başlamadan önce öncelikle biz bu inşaattan ne bekliyoruz, ne tür bir beklentimizi karşılayacak, bu tür şeyleri ortaya koymalıyız.

İnşaatı ister kendimiz organize edelim, isterse de bir mimar veya müteaahide devredelim bazı hususlar kaçınılmaz olacaktır.

  • Birincisi bizim bu yapıyla ilgili isteklerimiz, beklentilerimiz, yapının bize faydaları ne olacaktır. Bu husus yapının fonksiyonelliğini belirlemektedir
  • İkincisi başlayacağımız inşaatta estetik ve konfor ne derece önemli olacak, yoksa ekonomi mi öne çıkacak ?

Yapıdan konfor beklentimiz nedir ?

Maliyet açısından sanat eseri tarzdaki yapılar ile kibrit kutusunu andıran yapıların maliyetleri farklı olacaktır. Maliyeti en ucuzdan hesaplarsak inşaatın sonraki aşamalarında estetik ve konfordan yoksun bir yapı karşısında haya kırıklığına uğrayabiliriz.

Kaba inşaata başlamadan önce izlenilecek süreç

İnşaata başlamadan önce inşaattan beklentilerimizi mimara anlatıp bir proje çizdirmemiz gerekmektedir. Mimarın çizdiği projeye göre kaba inşaat maliyetleri hesaplanabilmektedir.

Ekonomi inşaat sektörünün can damarıdır. Bir inşaata başlamadan önce cebimizde ne kadar para var, bu inşaat için bütçe ayırabiliriz, bunları bilmemiz gerekmektedir.

Bu noktada da birim metrekare inşaat maliyeti hesabı devreye girmektedir. Örneğin 70 metrekare veya 100 metre kare bir yapı istiyoruz ve bütçemiz de xxxx TL.

Evvela 1 metrekare kaba inşaatın kaça mal olacağını bilmemiz lazım ki toplam inşaat maliyetini hesaplayalım.

Kaba inşaat metrekare maliyeti nasıl hesaplanır ?

Kaba inşaat metrekaresi;

  • Kullanılacak malzemelerin kalitesi,
  • Hangi malzemelerin kullanılacağı,
  • Yapı tipi,
  • Zemin türü,
  • Arsa maliyeti,

Gibi unsurlar dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

Yukarıda yer alan açıklamalar dikkate alındığında inşaat metrekare fiyatının standart olmadığı her bir yapının maliyetinin farklı olduğu anlaşılmaktadır.

Ancak yine de yaklaşık olarak bir metrekare inşaat kaç paraya maledilir diye merak edenler için rehber kaynak periyodik olarak güncellenen devlet verileridir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her sene …. yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri tebliği yayınlamaktadır.

Kaba inşaat metrekare maliyetini merak edenlerin bu tebliğleri takip etmesi gerekmektedir. Tebliğde yer alan inşaat metrekare fiyatları sadece fikir verir, gerçek kaba inşaat maliyetleri bunlardan farklı olabilir, hesaplamadan öğrenemezsiniz.

Kaba inşaat maliyeti hesaplama nasıl yapılır ?

Öncelikle inşaatın alanı belirlenir, arsanın durumu incelenir.

Mimar inşaat için taslak bir proje çizer ve bu projeden metrajlar hesaplanır. Kullanılacak malzemeler seçilir.

Metrajlar hesaplanınca her malzemeden ne kadar harcanacağı belli olur.

Kullanılacak malzeme miktarı belli olunca firmalardan teklif toplanır . Ayrıca işçilik fiyatları da ustalardan, uygulayıcılardan toplanır.

Hangi malzeme hangi firmadan alınacak, kime hangi iş yaptırılacak, ne kadar malzeme kullanılacak belli olunca kaba inşaat maliyeti hesaplamak sadece 4 işlem işidir.

Yorum yapın