Kır düğün salonu açmak için gerekli belgeler

Günümüzde genç kızların favori tercihi kır düğünüdür. Bu makalede kır düğün salonu açmak için gerekli belgeler yer almaktadır.

Konsept olarak yatırımcının kır düğün salonunu tercih etmesinin birkaç ana sebebi bulunmaktadır:

  • Birincisi kır düğünlerine rağbet giderek artmaktadır.
  • İkincisi düğünlerdeki klasik sorunlar, gürültü, mesafe, ziyaretçi trafiği gibi sorunlar şehir çeperlerinde, kırda yoktur.
  • Üçüncüsü şehir merkezlerinde düğün salonu yapmaya müsait yerler zaten doludur. Bu sebeple yeni düğün salonlarının şehir merkezinden ziyade, kırlara açılması gerekmektedir.
  • Dördümcüsü düğün salonu işletmeciliğinin karlılığı yıldan yıla artmaktadır.

Kır düğün salonu açmak için gerekli belgeler

Kır düğün salonunu şahıs olarak veya şirket olarak açabilirsiniz. Genel olarak şartları aynı olmakla birlikte birkaç belgesi farklıdır.

Kır düğün salonu açmak için aşağıdaki belgelerle birlikte belediyeye ruhsat için başvurmak gerekmektedir:

  • 2 adet fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Adli sicil belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olunduğuna dair belge
  • İşletici kimlik belgesi
  • İmza sirküleri
  • Ticaret sicil gazetesi
  • Vergi levhası
  • Oda faaliyet belgesi
  • Oda sicil tasdiknamesi
  • Tapu ve Yapı kullanma izin belgesi (yapının düğün salonu olduğuna dair ruhsat)
  • Kır düğün salonu kiralık bir binada yapılacaksa kira sözleşmesi
  • İşyeri krokisi (Uzman tarafından çizilecek)
  • İtfaiye raporu
  • Su abonesi olduğuna dair belge
  • Güvenlik kamerası sistemi
  • Tuvalet (Engelli tuvaleti de olacak)
Kır düğün salonu açmak için gerekli belgeler
Kır düğün salonu açmak için gerekli belgeler

Kır düğün salonu açmak için gerekli şartlar

  • Düğün salonu işletmeciliği için m2 şartı bulunmamaktadır.
  • Örgün eğitim kurumları, dersaneler, öğrenci yurtları ve ibadethanelere en az 100 metre mesafesi olmalıdır.
  • Tapu ölmüş birinin adına ise veraset belgesi olmalıdır.
Kır düğün salonu açmak için gerekli belgeler
Kır düğün salonu açmak için gerekli belgeler

Düğün salonu ruhsatı kaç para?

Belediyelerin düğün salonu ruhsatı vermek için istediği ücretler düğün salonunun sınıfına göre değişebilmektedir. Açacağınız kır düğün salonu 3. sınıf ufak bir yer ise 7-8 bin TL’den başlarken 1. sınıf bir kır düğün salonu açmak için 13-15 bin TL civarı bir ruhsat harcı istenmektedir.

Düğün salonu açmak için devlet desteği var mı?

Direkt olarak düğün salonu desteği diye başvurduğunuz zaman buna karşılık bulamazsınız. Ülkemizde her şeyde olduğu gibi kır düğün salonu desteği almak için de kısmen kitabın arka tarafından dolanmanız gerekmektedir.

Bu konuda çok çeşitli fırsatlar bulunmaktadır. KOSGEB düzenli olarak KOBİ finansman destek programı yürütmektedir. Bu programı takip etmeniz gerekmektedir.

İçinde bulunduğumuz yıl itibariyle KOSGEB teknolojisini ticarileştiren işletmelere 2.500.000 TL gibi önemli bir rakamı makine-techizat kredi sunmaktadır.

Ayrıca bölgesel ve sektörel öncelikli işletmelere 2.500.000 TL işletme kredisi vermektedir.

Kır düğün salonu olarak bu kredilere başvuramazsınız fakat bu kredilerin amaçlarına uygun işletmeler açarak oralardan aldığınız kredilerden kısmen kır düğünü salonu açmak için de kullanabilirsiniz.

düşük maliyetli kır düğün salonu
düşük maliyetli kır düğün salonu

Tarlaya kır düğün salonu yapılır mı?

Tarlaya kır düğün salonu yapılmaz. Tarla denilince akla tarımsal amaçlı kullanılabilecek araziler gelir ve bu tür arazilere yapılabilecek yapılar bellidir. Arazinin vasfı tarla ise ilgili kanunla ve yönetmelikler gereği kır düğün salonu açılmaz.

Peki adı üzerinde “kır” düğün salonunu tarlada değil de nerede açacağız ?

Kır düğün salonu yapabilmek için tarla vasıflı araziye imar planı yaptırmak veya bu tesisi imarlı bir yere yapmak gerekmektedir.

İmarsız yerlere imar planı yaptırmak veya imar planını buna göre değiştirmek siyasi güç ve para gerektiren şeylerdir.

Bu sebeple her kafasına esen boş bulduğu tarlayı çevirip kır düğün salonu yapamaz, yaptırmazlar.

Kayıt dışı olarak çay bahçesi tarzındaki yerleri düğün yapanlara kiralayanlar oluyorsa da bu devamlılığı olabilecek bir iş değildir.

Kır düğün salonu kaç metrekare olmalı ?

Kır düğün salonu alırken bir metrekare şartı bulunmamaktadır. 200 m2’ye de yaparsınız, 1 dönüme de yaparsınız. İmar durumu neye müsaitse o kadar yapabilirsiniz.

Düğün salonu işi karlı mı?

Düğün salonu işi karlı bir iştir. Bunun sebebi de ufak tefek yatırımcıların bu sektörde barınamaması ve mevcut sektöre sonradan girmenin oldukça zor ve zahmetli olmasıdır.

Düğün salonu ustalık belgesi nasıl alınır?

Düğün salonu açmak için bir ustalık belgesi gerekmiyor. Bununla birlikte bu belgeyi almak isterseniz 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu kapsamında açılmış mesleki eğitim merkezlerine müracaat etmelisiniz.

500 kişilik düğün salonu kaç metrekare

Aynı anda 500 davetlinin sığabileceği, bu kapasitede bir kır düğün salonunun en az 2-3 dönümlük bir alanda kurulu olması gerekir. Kır düğünleri açık alanda yapıldığı için kişi başı düşen m2 miktarı kapalı düğün salonlarına göre daha fazla olmaktadır.

1000 kişilik düğün salonu kaç m2

1000 kişilik düğün salonu için yaklaşık 5 dönüm bir araziye ihtiyaç bulunmaktadır.

Düğün masaları kaç kişilik?

Düğün masaları 4 kişilik ufak masalar olabileceği gibi uzun dikdörtgen 12 kişilik masalar da olabilir, yuvarlak 8 kişilik masalar da olabilir. İşletmeci olarak sizin nasıl bir masa düzeni ve masa ebatları tercih edeceğinize göre masa kapasitesi değişecektir.

Anahtar Teslim düğün salonu maliyeti

Eğer düğün salonunu devralmayıp sıfırdan kendiniz tasarlattıracaksanız burada anahtar teslim düğün salonu maliyetini kabaca hesaplayabiliriz.

500 kişilik bir kır düğün salonu istediğinizi varsayıyoruz. Arazi temin maliyetleri çok değişken olduğu için onu düğün salonu maliyetine eklemiyoruz.

Belki araziyi satın alacaksınız, belki kiralayacaksınız belki de hali hazırda araziniz var.

Şehrin çeperlerinde bir arazi temin ettiğinizi varsayıyorum. Eğer imar planında düğün salonu ise imarla uğraşmanıza gerek yok fakat, imar planı yaptıracaksanız veya imar planında değişiklik yaptıracaksanız 100 bin TL ile 500 bin TL civarı bir masraf gidebilir.

Diyelim ki arazi ve imar işlerini hallettiniz. Kur düğün salonunun projesi için bir mimarla anlaşmanız lazım. Sadece projesi için en az 100 bin TL’yi gözden çıkarın. 100 m2lik bir hizmet yapısı ve gerisi açık alan dizaynı olmak üzere uygun yollu bir kır düğün salonu yaptırmak isterseniz inşaat ve dizayn, dekorasyon maliyetleri 1,5-2 milyon TL’yi bulabilir.

Bu işlemleri anahtar teslim olarak bir firmaya yaptırmak isterseniz 2,5 milyon ila 5 milyon TL civarı bir fiyat isteyebilirler.

Prefabrik düğün salonu maliyeti

Düğün salonunu prefabrikten yaptırmak maliyeti epey aşağı çekmektedir. Fakat düğün salonu prefabrik de olsa bazı maliyetler hala devam edecektir. Kır düğün salonu için yaklaşık 100 m2’lik prefabrik düğün salonu yaptırmak en az 400-500 bin TL, ortalama ise 700 bin TL ila 1 milyon TL civarı maliyet demektir.

prefabrik kır düğün salonu örnekleri
prefabrik kır düğün salonu örnekleri

Prefabrik düğün salonu yapan firmalar

İnternete prefabrik düğün salonu yapan firmalar yazdığınız zaman karşınıza bir çok firma çıkmaktadır. Hobi bahçesi tarzı prefabrik yapıları çok sayıda firma yapmakla birlikte kır düğün salonu için özel bir projeyi prefabrik olarak imal ettirecekseniz hizmet alacağınız prefabrik firmasının mühendislik ayağı da olması gerekmektedir.

kır düğün salonu
kır düğün salonu

Bu konuda Eras Ege Mühendislik, Arslanbey Çelik Yapı veya Hrc Mühendislik gibi firmaları tercih edebilirsiniz.

Sıfırdan düğün salonu açmak

Sıfırdan düğün salonu açmak bazı yönleriyle iyidir. Örneğin nasıl bir işletmecilik düşünüyorsanız düğün salonunuzu buna göre inşa ettirebilirsiniz veya dizayn ettirebilirsiniz.

Fakat var olan bir düğün salonu işletmesini devralmak mı yoksa sıfırdan düğün salonu açmak mı derseniz sıfırdan düğün salonu açmanın külfeti çok ağırdır. Ve bu külfet sadece maliyet ile ilgili değildir.

Bazen 4-5 daire satsanız bile hala amacınıza ulaşmamış olabilirsiniz. Özellikle sıfırdan düğün salonu açmak için imar planı yapmak veya değiştirmek gibi şeyler gerekiyor ise işiniz hakikaten zor.

Bu işi anahtar teslim olarak bir firmaya verseniz de işiniz yine de uzayabilir, hevesiniz kaçabilir.

Bu konuda daha farklı bilgileri öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

*HEMEN OKU: Düğün salonu açmak, maliyeti ve kazancı

Yorum yapın