Marş motoru tamirini kim yapar ?

Önceki makalemizde marş motoru tamir fiyatları hakkında bilgi vermiştik. Bu makalede ise marş motoru tamirini kim yapar diye soran ziyaretçilerimize cevap vereceğiz. Marş motoru ile ilgili yaygın görülen sorunlar şunlardır:

Marş motoru devreye giriyor ancak motor dönmüyor

Marş motoru devreye girdiğine göre akünün sağlam olduğunu varsayıyoruz. Marş motoru çalışmasına rağmen motorun krankı dönmüyorsa bunun birkaç sebebi olabilir:

Bu durumda akla ilk olarak elektrik bağlantılarının gevşek veya aşınmış olması akla gelmektedir.

Diğer bir ihtimal, marş motorunun iç sargılarında bir arıza olmasıdır. Bu durumda marş motoru, motoru marş edecek torka sahip olmayabilir.

Üçüncü bir ihtimal olarak marş motoru içindeki yatağın bozulması veya çevre dişlisine artık dişlerin birbirine geçmemesi gibi mekanik sorunlar da akla gelmektedir. Bu durumda anahtarı çevirdiğinizde yalnızca bir tık sesi duyarsanız, gerisi gelmez.

Çözüm önerileri

Marş motoru, akü, ve solenoid arasındaki elektrik bağlantıları kontrol edilmelidir. Eğer bunların hepsi temiz ve sıkıysa ve kabloların hiçbiri içten korozyona uğramış görünmüyorsa…

Marş motoru çıkarılır ve motor dışında düzgün çalışıp çalışmadığını test edilir. Mekanik olarak kötü olan bir marş motoru, döndürüldüğünde ve hiçbir şeye bağlanmadığında çirkin sesler çıkarır. Yük altında olmadığında serbestçe dönüyorsa ve arabadaki tüm bağlantılar iyiyse, büyük olasılıkla sargılar veya fırçalar sorunludur.

Marş motoru dönüyor ama motoru çevirmiyor

Marş motorunun pinyon dişlisi, volan üzerindeki halka dişlisine sürekli olarak geçmez. Bunun yerine, marş motoru, Bendix adı verilen ve büyük bir elektromıknatıstan pek fazlası olmayan bir parçayla volana geçmek için daha küçük dişliyi dışarı iter. Pinyon dişlisini volana kavramak için dışarı iten şey budur. Anahtarı çevirirseniz ve sadece bir vızıltı ya da sürtünme sesi duyarsanız…

Çözüm önerileri

İlk olarak marş motorunun motora veya şanzımana sıkı bir şekilde cıvatalanıp cıvatalanmadığı kontrol edilir. Cıvatalar gevşediyse bu durum dişlilerin doğru şekilde birbirine geçmesini engellemektedir.

İkinci olarak marş motoru üzerindeki dişlerin veya çevre dişlisinin hasar görüp görmediği kontrol edilir. Eğer sorun sürekli değil de ara sıra yaşanıyorsa dişli üzerinde iyi ve bozuk noktalar vardır ve bazen birbirine geçmiyordur.

Üçüncü olarak marş motorunun Bendix kısmı bozulabilir ve bu da küçük dişliyi tam olarak devreye sokmaya yetecek kuvvetle dışarı itememesine neden olabilir.

Marş motoru dönüyorsa, dolayısıyla hala bir şekilde çalışıyor demektir. Bu genellikle mekanik bir sorundur. Aşınmış parçaların veya Bendix’i değiştirerek çözüm üretilir.

Bununla birlikte, volanın üzerindeki halka dişlisi hasar görürse, bunu düzeltmek için vites kutusunun kapatılması gerekecektir.

Marş motoru açık kalıyor

Marş motoru açık kalıyor ise bunun sebebi solenoidin sıkışması olabilir ve bunun çözümü akü bağlantısını kesmektir.

Aracınızda böyle bir durum yaşarsanız aracınız stop etmeniz gerekir. Eğer aracı sürmeye devam ederseniz arızanın boyutu artacaktır.

Bu sorunun çözümü marş motorunun sökülüp değiştirmesi veya tamir edilmesidir.

Marş basmıyor

Eğer marş basmıyor veya sadece hafif bir tık geliyor ise marş pilinin bitmesidir. Test lambası veya multimetre kullanarak anahtarı çevirdiğinizde kontak anahtarından solenoide ve marş motoruna giden gücü test etmeniz gerekir.

Bazı araçlarda anahtardan marş motoruna kadar olan komut zincirindeki kopuşu bulmak için test edilmesi gereken sigortalar veya röleler de bulunur. Bunlardan biri arıza yapmış olabilir.

Debriyajın devre dışı olduğunu, vites kolunun parkta veya boşta olduğunu kontrol eden bir güvenlik kilidi bulunur. Bu anahtarın güç gönderip göndermediğini kontrol edilmelidir.

Birisi anahtarı çevirdiğinde diğer kişi marş motoruna bir İngiliz anahtarı veya küçük bir çekiçle hafifçe vurur. Bu işlem bazen Bendix’te veya solenoidde ufak bir sorun olduğunda çözebilmektedir.

Çözüm önerileri

Bağlantıların temizlenmesi, bozuksa anahtar veya rölelerin değiştirilmesi gerekir. Bunlar yetmezse marş motorunun değişmesi veta tamiri gerekir.

Marş motoru bazen çalışıyorsa

Arabanız bazen iyi çalışıyor, bazen de çalışmıyorsa ve akünüz sağlam ise marş motoru solenoidi arızalı olabilir.

Marş motoru solenoidi, marş motoruna ya tam akım gönderir ya da göndermez ve motor ısısından kaynaklanan genleşme kadar küçük bir şey, marş motorunun geçici olarak arızalanmasına neden olabilir.

Marş motorunun zaman zaman çalışmamasının diğer sebepleri, iç sargının bozulması ve marş motoru komütatöründeki bozuk bir nokta oluşmasıdır.

Bu türden bir sorun varsa nadiren kendiliğinden düzelir, genellikle giderek kötüleşir.

Bu durumda sigortalar ve harici röleler de dahil olmak üzere tüm harici bağlantılarda gevşek kablo ve fiş olup olmadığını kontrol edilmelidir.

Marş motoru solenoid rölesini çıkarmak oldukça basittir.

Çözüm önerileri

Arızalı bir röleyi tamir edemezsiniz, bu nedenle yenisinin takılması gerekir. Bu işlem sigortayı değiştirmek kadar kolaydır. Bazı araçlarda ise somun anahtarları yardımıyla yapılır. Ancak yine de bu genellikle hızlı bir iştir.

Marş motoru tamirini kim yapar ?

Bildiğiniz üzere oto tamir işlerinin ustaları ayrı ayrıdır. Sorun ne ise ona uygun bir ustaya göstermelisiniz. Eğer aracınızın yetkili servisinde marş motorun tamirini yaptırmak isterseniz piyasanın 1,5-2 katı para ödersiniz. Marş motoru tamirine oto elektrik ustaları bakmaktadır. Oto elektrik ustaları daha ucuza marş motoru tamiri yapmaktadırlar.

*HEMEN OKU: Marş motoru tamir fiyatı

Yorum yapın