Oto yedek parça dükkanı açmak gerçekten de açıldığında çok kar getirecek bir sektördür. Çünkü günümüzde ulaşım amacıyla kullanılan araçların illa ki yedek parçaya ihtiyacı vardır. Özellikle otomobillerin yağ değişimi muayene ve tamiri için bazı yedek parçaların değiştirilmesi gerektiğinden bu sektörde hizmet veren bir dükkan açmak son derece mantıklı bir girişim olacaktır. Sadece tamirat için değil günümüzde gençler tam bir oto aksesuar tutkunu oldular. Otomobillerine aksesuar takmadan gezmiyorlar. Ayrıca sadece tamirat ve bakım için değil kaza olduğunda da araçların hasar gördüğü parçaların yerine takılması gerektiği için yedek parçaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Oto Yedek Parça Açmak İçin Gerekli Evraklar
Oto yedek parçacı açmak için resmi makamlardan izin alınması gerekir. Yedek parçaların montajlanması sırasında gürültü yaşanabileceği için genellikle şehir merkezinden uzak olan alanlarda dükkanın açılmasına izin verilmektedir. Bazı durumlarda birtakım işyerlerinin sanayii dışında çalışma iznini onaylamazlar. Bu nedenle yapılması gerekli olan oto sanayii sınırları içerisinde herhangi bir dükkanın kiralanması ya da satın alınması gerekecektir. Bu tarz dükkanlar genellikle devir yolu usulü ile satışa çıkarılır. Çeşitli biçimlerde bu tür ilanlara ulaşabilirsiniz. İçinde malzemelerin de olduğundan dolayı kurulum için ayrıca maliyete gerek duyulmaz. Dükkan işi tamamlandıktan sonra kamu kurum ve kuruluşlarından gerekli belgeleri ve izinleri aldıktan sonra bağlı bulunulan belediyelere belgeler eksiksiz olarak teslim edilmelidir. Bu belgeler ise şöyle:
- Nüfus cüzdanınız
- Dükkanın tapusunun kopyası
- Kiralamak istiyorsanız kira kontratı
- Varsa ustalık belgesi
- Üyesi olduğunuz oda kayıt belgesi
- İtfaiye uygunluk raporu
- Vergi levhasının 2 tane kopyası
- Yangın tüpünün dolu olduğuna dair gerekli belge.
Bu belgelerin tam olarak toplandıktan sonra hiçbir eksikliğe mahal vermeden ilgili kurum ve kuruluşlara teslim edilmesi durumunda işiniz daha hızlı ve daha kolay bir süreçten geçecektir.
Artık bir vergi mükellefi olduğunuza göre ikamet ettiğiniz vergi dairesinden vergi levhanızı almanız gerekmektedir.Tamamlanan evrakları belediyeye teslim ederek ruhsat almanız gerekir.Aksi halde ruhsat olmadan işyeri çalıştıran kimselere para cezasının yanında hapis cezası da verilmektedir. Bu, bir nevi vergi kaçırmak gibi bir duruma sebebiyet verecektir. Dükkanınız ayrıca mühürlenecektir. Bu, şaka değildir. Son derecede önemli bir konudur ve ihmal edilmemelidir.
Oto Yedek Parça Dükkanı Açma Maliyeti
Diğer sektörlerde olduğu gibi bu sektörde de maliyet önemlidir. Sermaye çok önem arz etmektedir. Gerek dükkan ortamında gerekse internet ortamında satışlar yaparak kar elde edebilirsiniz. Açmış olduğunuz oto yedek parça dükkanında motor, karbüratör, tampon gibi yedek parçalar hariç jant kapakları, oto teybi, koltuk kılıfları vs aksesuar ürünlerinin satışlarını yaparak da önemli miktarda kar elde edebilirsiniz.
Günümüzde 2-3 otomobil markasına ait bir yedek parça dükkanı açmanın maliyeti 1 milyon TL’yi geçebilmektedir. Bu fiyat minimum sayılmaktadır. 2-3 markaya ait birçok ürünün dükkan içinde olmasını istiyorsanız bu fiyat daha da yükselmektedir.
Eğer bu kadar yüksek bütçeniz yok ise oto aksesuar veya oto lastikçi dükkanı açarak daha sonra işler iyi giderse oto yedek parçacı olarak devam edebilirsiniz.
*HEMEN OKU: Oto lastikçi dükkanı açmak, maliyet ve kazancı
Özellikle milletçe otomobil hayranlığımız yüksek miktardadır. 7’den 77’ye otomobili severiz. Dolayısı ile otomobilimize gerekli olan yedek parça ve aksesuar almaktan da kaçınmayız. Sonuçta bizi, istediğimiz yere götüren bir araca masraf yapmak çok kötü bir durum değildir. Günümüzde otomobil olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır.
Oto Yedek Parça Dükkanı Kazancı
Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de kar etmek zor değildir. Çünkü otomobil birçoğumuz için olmazsa olmaz bir araçtır. Yedek parça dükkanının kazancı içeride ki ürünlerin çeşidine, markaların yedek parça çeşidine ve kaç markanın oto yedek parça ürünlerini sattığınıza göre değişir.
Kazancı fazla olan bir sektördür. Birçok şehirde oto aksesuarı ve oto yedek parçaların satıldığı dükkanlar yer almaktadır. İşini iyi yapan kişi bu sektörde hatırı sayılır derecede güzel paralar kazanmakta ve kazanmaya devam edecektir. Yaklaşık bir rakam vermek gerekirse aylık 50-80 bin TL’den 150-500 bin TL’ye kadar kazancı olan bir iştir.
Oto Yedek Parça Dükkanı Açmak İstiyorum Nerelerde Açabilirim?
Oto yedek parça dükkanı açmak için en uygun olan yer organize sanayii bölgeleridir. Oluşabilecek gürültüyü önlemek adıyla şehirden uzak olan sanayii bölgeleridir. Eğer sadece oto aksesuarı satmayı düşünüyorsanız sanayii bölgeleri şart değil şehir içinde başka ürünler satan dükkanların yanına da dükkan açabilirsiniz. Ancak sanayii bölgelerinde dükkan açarsanız araçlar tamire geleceği için illa ki lazım olan herhangi bir aksesuarı sizden satın alacaktır.
Bu ihtimalleri düşünerek gönül rahatlığıyla oto yedek parça dükkanı açabilirsiniz. Özellikle günümüzün popüler mesleklerinden birisi olması açısından yapılabilecek bir iştir. Buna alternatif olarak oto aksesuar dükkanı açmayı da düşünebilirsiniz.
*HEMEN OKU: Oto aksesuar dükkanı açmak, maliyeti ve kazancı