Bu makalede oto yıkama açmak mantıklı mı diye merak edenler için sektör hakkında temel bilgiler vereceğim. Aslında soru “Oto yıkama dükkanı açmak hangi koşullarda mantıklı olur ?” olmalıydı değil mi ?
Oto yıkama açmak mantıklı mı ?
Her bir şehirde oto yıkamacı vardır. Mantıklı olmasa varlıklarını bugünlere kadar sürdüremezlerdi. Yeterince kazandırmayan oto yıkama dükkanları ise zaten kapanıyor, devrediliyor.
Oto yıkama açmak mantıklı mı sorusuna cevap verebilmem için aşağıdaki üç soruyu cevaplandırınız:
- En az 1 milyon TL sermayeniz var mı ?
- Bu sektörde en az 2 yıl deneyiminiz var mı ?
- Sizinle birlikte çalışacak ve oto yıkama konusunda en az 1-2 sene geçmişi olan 2-3 adet personelleriniz hazır mı ?
Bu soruların en az birine “Hayır” diye cevap verdiyseniz oto yıkama açmak sizin için mantıklı değildir. Eğer bu sorulara “Evet” cevabını verdiyseniz makaleyi okumaya devam ediniz.
Oto yıkama açmayı mantıklı kılan en önemli unsur oto yıkama açacağınız lokasyondur. Bu husus, başarıp başarmayacağınızı direk olarak etkiler.
Oto yıkamacı olarak açacağınız yer aşırı işlek olmayabilir ama yine de insanların gözüne çarpan bir yerde olmalıdır. Bu tür yerlerin kira masrafları belinizi bükebilir. BU sebeple sağlam bir sermaye şarttır.
Eğer bulunduğunuz şehirde sektörde doygunluk var ise işiniz çok zor. Öncelikle bunun araştırmasını yapmanız lazım.
Az nüfuslu şehirlerde işiniz çok zor. Büyük şehirlerde yeterli sermayeniz var ise oto yıkamacı işinde başarı şansınız daha yüksektir.
Oto yıkama ayda ne kadar kazanır?
Ortalama büyüklükte bir şehirdesiniz ve orta halli bir oto yıkamacısınız diye varsayıyorum. Dükkanınızı işler kılmak için ortalama olarak günde 20 araç yıkama işi almanız ve haftada 2-3 tane de detaylı araç yıkama işi almanız lazım.
Tanesi 200 TL’den 20 adet araç 4000 TL yapar. Bu da ayda 120 000 TL yapar. Ayda 10 araca detaylı temizlik yapsanız 25 000 TL yapar.
Oto yıkamacılarda pasta-cila ve araçlar için verilen başka hizmetler de verilir. Bunlardan da aylık 50000 TL kazanıyor olmanız lazım.
Hepsini toplarsak 120 000 + 25 000 + 50000 = 195 000 TL eder. Oto yıkamacı dükkanınızı işler kılmak ve kafi miktar kazanç elde etmeniz için aylık 200 bin TL civarı geliriniz olması lazım.
Biraz da giderlere bakalım;
Bu işleri 3 adet personel ile yaptığınızı varsayarsak ve sigorta ve diğer şeyler dahil olmak üzere personel başı 30 bin TL gideriniz olacağı ve aylık 90 000 TL civarı personel gideriniz olacaktır.
Sarf malzemesi, elektrik, su vs. giderler için aylık 30 000 TL ayırın.
Vergi sigorta, muhasebeci ve ıvır zıvır masraflar için aylık 20 bin TL ayırın.
Makinelerde arıza olur, bakım olur veya yenileme gerekir. Bunlar için de aylık 20 bin TL ayırın.
Kira için de aylık 20 bin TL civarı gerekir.
Giderleri toplarsak;
90 000 + 30 000 + 20 000 + 20 000 + 20 000 = 180 000 TL gideri olur.
Yani yaklaşık geliriniz ve gideriniz birbirine yakın olur.
Öyleyse oto yıkamacı işinin sizin için mantıklı olabilmesi için günde en az 20 araç ortalamasını yakaladıktan sonra yıkama işi haricinde oto kumaş koruma, sterilizasyon, lastik tamiri, çizik giderme, jant tamiri gibi akla gelecek bir çok işi yapmanız ve periyodik olarak detaylı temizlik yaptıran sabit müşterileriniz olması lazım.
Aksi halde oto yıkamacı açmak pek mantıklı değildir.
*HEMEN OKU: En iyi cilalı oto şampuanı hangisi
Oto yıkama kurmak kaça mal olur?
Bu işe girmek için bir milyon TL sermayeniz olması lazım dedim ama bunun hepsi kurulum masrafı değildir. Yeterli müşteriyi sağlayana kadar bir süre zararına çalışacaksınız, bunun için kurulum masrafının yanında biraz da ihtiyat akçeniz olması lazımdır.
Oto yıkama dükkanı açmanın maliyetini ŞU yazıda kalemler halinde açıklamıştım.
Oto yıkama meslek mi?
Bana göre meslek. Çünkü basit gibi gözükse de dikkat edilmesi gereken detayları olan ve deneyim olmadan icra edilmesi zor bir iştir.
Oto yıkama bina altına açılır mı?
Oto yıkama bina altına açılmamalıdır. Bunun nadir örnekleri var ama bina altına oto yıkama açmanın bir çok sıkıntıları var.
Oto yıkamaya Kosgeb destek veriyor mu?
KOSGEB’in desteklemelerini takip etmek gerekmektedir. Bazen oto yıkama işi için de destek sağlamaktadır.
Bir oto yıkama makinası bir araba için kaç litre su harcar?
Basınçlı sistem ile araç yıkandığı vakit araç yıkamaya yaklaşık 80 litre su harcanır. Elamanın deneyimi az ise 100 litreden fazla da harcayabilir.
Araba kaç günde bir yıkanmalı?
Aracı 2 haftada bir yıkatmayı tavsiye etmektedirler. Eli sıkı olanlar dahi ayda en az 1 kere arabasını yıkatırlar (Aktif olarak kullanıyorlar ise)
Araba yıkama kaç saat sürer?
En az 20-30 dakika, ortalama olarak ise 50-60 dakika sürer.
Detaylı oto yıkama nedir?
Oto detaylı iç temizlik otomobilin tüm iç aksamlarının detaylı bir şekilde, alanında profesyonel bir ekip tarafından yapılması işlemidir. Aracın iç döşemeleri, koltuk döşemeleri, tava ve ön panel olmak üzere tüm yüzeylerin detaylı temizliği özel temizleyiciler kullanılarak yapılmaktadır.
Oto yıkama makinası çizer mi?
Eğer makineyi düzgün kullanmazsanız çizer.
Oto yıkamada hangi su kullanılır?
Şebeke suyu da kullanılabilir, tanktan da kullanılabilir.
Oto yıkama açmak için ustalık belgesi nasıl alınır?
Ustalık belgesi alabilmek için Mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapılması gereklidir.
Oto yıkamaya bahşiş verilir mi?
Oto yıkamacılara bahşiş vermezler, çünkü zaten yıkama parası veriyorlar.
Oto yıkama makinesi kaç bar olmalı?
Oto yıkama makinesi 200 bar dır.
Daha fazlası için TIKLAYINIZ.