Oto yıkama binaya zarar verir mi ?

Apartman altlarına, mahalle aralarına oto yıkama açılması hususunda çok sorular gelmektedir. İnsanlar, oto yıkama binaya zarar verir mi diye sormaktadırlar.

Oto yıkama iş yerleri ile ilgili bir çok Belediyeler özel kararlar almışlardır. Oto yıkamacılık işi, bu işi icra edenler için karlı bir iş olsa da çevredekilerin rahatsız olduğu durumlar da olabilmektedir.

Bu makalede apartmanın alt katını oto yıkamacı olarak kullanmak isteyenler için rehber niteliğinde bazı bilgiler verilecek, ayrıca aşağıdaki sorulara da cevap verilecektir.

  • Apartman altında oto yıkama olur mu?
  • Oto yıkamaya ruhsat gerekir mi?
  • Oto yıkama hangi odaya kayıtlı?
  • Oto yıkamaya Kosgeb destek veriyor mu?
  • Ruhsatsız işyeri cezası ne kadar?
  • Oto yıkama açmak için ustalık belgesi nasıl alınır?

Oto yıkama binaya zarar verir mi ?

Bir binanın alt katında oto yıkama var ise bunun binaya en önemli zararlı bina sakinlerini gürültüyle rahatsız etmesidir.

Oto yıkamacılar sabah saatlerinden akşamın saat 20:00-21:00 saatlerine kadar çalışırlar ve yıkama işleminin gürültüsü, işyeri olması sebebiyle gelen gidenleri gürültüsü binada, hatta komşu binalarda rahatsızlığa sebep olmaktadır.

Oto yıkama binaya zarar verir mi ?
Oto yıkama binaya zarar verir mi ?

Oto yıkamanın binaya diğer zararı sürekli olarak su kullanılması sebebiyle, suyun gideri sağlam değilse zamanla bina temelini çürütme riskidir.

Oto yıkamacı kaynaklı diğer bir risk ise araç ve makinalar sığsın diye işletmecinin kolonları, kirişleri kesme ihtimalidir.

*HEMEN OKU: En iyi cilalı oto şampuanı hangisi

Apartman altında oto yıkama olur mu?

Eğer imar planında apartmanın alt katı ticari olarak gözüküyorsa ve apartman yönetim planında oto yıkama yapılamayacağına dair bir karar yok ise apartman altında oto yıkama açılabilmektedir.

Oto yıkamaya ruhsat gerekir mi?

Oto yıkama dükkanı işyeri olduğu için ruhsat gerekir. Bu tip yerler gayri sıhhi müessese olarak geçer.

Belediyeden ruhsat alınması gerekir.

Oto yıkama hangi odaya kayıtlı?

Oto yıkama dükkanı açmak için hem ticaret odasına hem de oto sanatkarları esnaf odasına kayıt yaptırmak gerekmektedir.

Oto yıkamaya KOSGEB destek veriyor mu?

Dire olarak oto yıkama desteği diye bir destek yok ama KOSGEB’in verdiği bazı desteklerden yararlanıp oto yıkamacı açmak mümkündür.

Ruhsatsız işyeri cezası ne kadar?

Bina altına ruhsat almadan oto yıkamacı açmayı düşünen kişiler için yazıyorum: Eğer şikayet edilirseniz Belediye ceza yazar ve mühürlenir. Belediyenin  yazacağı ceza miktarı Belediyesine göre değişir.

Bazı belediyeler 10-15 bin TL civarı ceza yazarken, bazıları daha astronomik cazalar uygularlar.

Genel olarak ruhsat harcına ödeyeceğiniz para kadar bir ceza yazılır. Bkz. Oto yıkama ruhsatı fiyatı

Eğer belediyenin mührünü kırıp ruhsatsız olarak oto yıkamacıyı çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalırsınız.

Oto yıkama açmak için ustalık belgesi nasıl alınır?

Oto yıkamak için ustalık belgesi aranmıyor diye biliyorum. Oto yıkamacı açmanın şartları ve maliyeti için TIKLAYINIZ.

Fakat bazı belediyeler oto yıkamacı açmak için ustalık belgesi almayı şart koşabilir. Bu durumda Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılacak oto yıkamacılık kursuna katılıp belli bir süreci geçirdikten sonra ustalık belgesini alabilirsiniz.

Oto yıkama gürültü şikayet

Eğer binanızın altında oto yıkamacı var ise ve siz gürültüsünden rahatsız oluyorsanız, Belediye’ye şikayet edebilirsiniz.

E- devlet üzerinden veya CİMER’den şikayet yapabilirsiniz.

Yorum yapın