Son yıllarda gelişen teknoloji nimetinden en çok nasiplenen sektörlerden birisi olan cep telefonu sektörü durmadan kendini yenileyerek gelişmeye devam etmektedir. Öncelikli olarak bu sektöre henüz giriş yapmadıysanız çok büyük bir fırsatı kaçırıyorsunuz demektir. Henüz bir cep telefonu dükkanı açmamanızın bir nedeni de bu konuda yeterli bilgiye sahip olmamanızdan kaynaklanıyor olması muhtemel. Ancak bu durum sizi korkutmamalıdır. Cep telefonu dükkanı açmak için telefon tamiri yapmanız şart değildir. Pek çok telefoncu teknik servis bölümünü anlaşmalı olduğu yerlerden yerler sayesinde tamamlıyor. Mesela telefonun ahizesinden ses gelmiyor. Müşteri gelip sizden telefonunun bu sorununun halledilmesini istiyor. Bu durumda sizin yapmanız gereken şey telefonu alıp teknik servis ekibine teslim ettikten sonra telefonun arızasının giderilmesi yönündeki süreci takip etmektir. Piyasada işleyen yöntem bu şekildedir. Birçok cep telefonu teknik servislerinin moto kuryeleri olur ve bu sayede süreç hızlı bir hal alıyor.
Bir cep telefonu dükkanı abonelik, telefon hattı satışı, telefon aksesuarları, operatör geçişleri, teknik servis ve dakika yükleme gibi işlerden para kazanır. Ayrıca sıfır ve ikinci el telefon satışı da olur. Aslında başlangıç aşamasında telefon satmak yerine daha az sermaye gerektiren telefon kılıfı ve aksesuarları satarak da güzel paralar kazanabilirsiniz. Diğer bölüm olan abonelik , operatör geçişleri, hat satışları benzeri işlemler için Vodafone, Turkcell, Türk Telekom, Pttcel, Teknosacell gibi şirketlerden telefon ya da online olarak alt bayilik alıp yapabilme ihtimaliniz var. Bir müşteri telefon hattı geçişi yapmak istiyorsa size verilmiş olan bayii kodu sayesinde bu işlemi ekrandan yapabilirsiniz. Şirketlerde otomatik olarak almanız gereken primi bayii size öder.
Telefoncu Dükkanı Açma Maliyeti
Cep telefonu dükkanı açmanın en pozitif yönü başlangıç maliyetinin az olmasıdır. İşi bildiğiniz sürece 50 bin lira maliyetle dahi cep telefonu dükkanı açabilirsiniz. Maliyetlerde üst limit yoktur. Aksesuar dükkanı, devir almak ile teknik servis dükkanı açmak en uygun maliyetleri kapsar. İkinci el veya sıfır cep telefonu satacaksanız dükkan açma maliyetlerinizin de artacağını bilmelisiniz. Günümüzde sıfır ayarındaki ürünleri cep telefonu dükkanlarından almak yerine internet ortamındaki online sitelerden taksitle alma imkanı olduğu için daha çok tercih etmektedirler. Çünkü arızalı ürünleri cep telefonu dükkanında satmak negatif bir durum ortaya çıkaracaktır.
Genel olarak kar oranı yüksek olan aksesuar türü ürünleri stoklamak gerek cep telefonu dükkanı açma maliyetini azaltacak gerekse daha fazla kar elde etmenizde çok önemli rol oynayacaktır. Azami olarak toptan ücreti 5 lira ile 10 lira arasında olan kılıflardan 25 bin liralık satın aldığınızda dükkanınız kolayca dolacaktır.
Telefoncu Dükkanı Açmak İçin Gerekenler
Her işte olduğu gibi cep telefonu dükkanında açmak için de bazı gereklilikler bulunmaktadır. Bu gereklilikleri maddeler halinde anlatmak istiyoruz.
- Ne kadar sermaye ayarlayıp yatırım yapacağınızı belirlemelisiniz.
- Bu sektörde çok bilginiz olmadığından dolayı kendinize bir yol haritası hazırlamanız şarttır. Bu yol haritasının içerisine gerekli görüldüğü durumlarda teknik servis ve arıza kursuna gitme planını da ekleyebilirsiniz. Bu sektörde ne yapmayı düşünüyorsanız not alabilirsiniz. Nasıl başlayacağınızla alakalı her ayrıntıyı hesaplamanız gerekiyor.
- İş yapmayı düşündüğünüz dükkanı araştırmaya başlamalısınız. Şöyle bir bakıldığında neredeyse cep telefonu dükkanı olmayan yer yok gibi. Resmen adımınızı attığınız yer cep telefonu dükkanı. Ana cadde ya da yan caddede bir dükkan yeri belirleyip kiralayabilirsiniz. Kiranın ucuz olması ile cep telefonu dükkanının tamirat ve tadilat istememesi size büyük bir rahatlık sağlayacaktır.
- Cep telefonu dükkanını kiraladıktan sonra vergi levhası almak üzere başvuru yapmalısınız. Bu yüzden de alanında iyi olan bir muhasebeci ile çalışmalısınız. Komisyon alarak para kazanacağınız için muhasebeciyi seçerken son derece dikkatli olmanız gerekiyor. Eğer bu konuda dikkatli olmazsanız yüksek oranda vergi ödemek mecburiyetinde kalırsınız.
- İşyeri için ihtiyacınız olan rafların siparişini verin. Şayet operatör bayiliği almak istiyorsanız bu konuyla alakalı bütün malzemeleri ilgili firmalar size temin eder. Normal aksesuar veya cep telefonu dükkanı açmayı planlıyorsanız dükkanın tasarımını kendiniz yaparsanız daha iyi olacaktır. Raf, vitrin ve tabela için bu işte uzman olan profesyonellerle anlaşarak çalışmalısınız.
- Ne tür ürünler satacağınız ve nasıl iş yapacağınız ile alakalı cep telefonu toptancıları ile görüşün, İlk esnada en fazla satılan cep telefonu kılıfları ile cep telefonu aksesuarlarını stoklayın.
- İşyeriniz açılış yapmak için hazır durumda. Şaşalı bir açılış yapmanız şart değil. Sonuçta satacağınız ürün ücretsiz değil.
- Yalnızca cep telefonu dükkanı açmak bu sektörde sizi başarılı biri kılmayacaktır. İletişim en önemli etkendir. Çok samimi ya da çok mesafeli davranışlardan uzak durmalısınız.
Telefon Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
Cep telefonu dükkanı açmak için bazı belgelere ihtiyaç vardır. Bu belgeleri eksiksiz olarak toparladıktan sonra ilgili kurumlara vererek işyerinizi açtırabilirsiniz. İşte cep telefonu açmak için gerekli belgelerin listesi:
- SGK giriş bildirimi
- 2 adet vesikalık resim
- İmza sirküsü
- Faaliyet belgesi
- Kira sözleşmesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vergi levhası
- Oda kaydı
- İtfaiye uygunluk raporu
- Tapunun fotokopisi
Bu belgeler ikamet ettiğiniz belediyelere göre farklılık gösterebilir. Pek çok belediye ekstra kameranın kurulumunun olmasını isteyebilir. Eğer belgelerde farklılık varsa bunları ikamet ettiğiniz belediyelere sorarak öğrenebilirsiniz.
Telefoncu Dükkanı Açmak Karlı Mı?
Teknolojinin her geçen gün ilerlemesi, iş alanlarının çeşitlenmesini arttırırken iletişimin sürekli olmasından dolayı cep telefonlarının kullanımı her geçen gün artış göstermektedir. Birçok cep telefonu dükkanı küçük sermayelerle başlayıp büyük zincir dükkanları kurmuş durumdalar. Ayrıca ürün çeşitliliklerini de arttırarak kazançlarına kazanç katmışlardır. Takriben herhangi bir cep telefonu dükkanı aylık 25 bin lira ile 100 bin lira arasında kazanç elde etmektedir. Aslında işin doğrusu dükkanın varlığını sürdürmesi için böyle kazançlar sağlaması şarttır. Satılan pek çok malzemenin maliyeti olmadığı için kar oranı fazladır. Yapmış olduğunuz operatör geçişlerinden kazandığınız para, maliyet olmadan size geçmektedir. İşyerinde satılan cep telefonu kılıfları ve aksesuarlar gibi malzemelerde %600’ e yakın kar oranı vardır. Sadece bu ürün satışları ile yetinmeyip teknik servis işini de yaparsanız çok büyük paralar kazanacağınızdan şüpheniz olmasın.