Buzdolabı gaz kaçağı tamiri fiyatı 2024 yılında ne kadardır ? Bunu merak ediyorsanız makaleyi okumaya devam ediniz. Eğer buzdolabınız ömrü dolmadan önce işlevini kaybetmeye başlamış ise gaz kaçağı ihtimalini değerlendirmelisiniz. Buzdolabı gaz kaçağı tamir fiyatı yeniden buzdolabı satın almaya kıyasla düşüktür.
Buzdolabının içindeki gaz nedir?
Buzdolabının içinde kılcal borular bulunmaktadır. Buzdolabındaki soğutma maddesi aslında sıvıdır. Bu sıvı buzdolabı motoru yardımıyla kılcal borulara gönderilir. Buzdolabının sıcaklığı sıvıyı gaza dönüştürünce buzdolabı içi sıcaklık düşer.
Gaz haline gelen soğutucu devir daimini tamamlayıp başladığı yere geri dönünce elektrik ile yeniden sıvı haline getirilir ve yeniden kılcal borulara basılır.
Buzdolabının çalışma şekli böyledir. Sistem kapalı bir sistem olduğu için buzdolabı gazının hiç bitmemesi gerekir ama bir süre sonra bazı buzdolaplarında buzdolabı gaz biter.
Bunun sebebi gaz kaçağıdır. Gaz kaçağı olmazsa buzdolabının gazının bitmemesi gerekir. Buzdolabı gaz kaçağı tamiri fiyatı , tamirden sonra hangi gazın basılacağı ile de ilgilidir.
Buzdolabı gazı olarak geçmişten günümüze çeşitli gazlar kullanılmıştır. Buzdolabında soğutma gazı olan sentetik gazlar yaygın olarak aşağıda yer alan gruplardandır;
- Kloroflorokarbon (CFC),
- Hidrokloroflorokarbon (HCFC)
- Hidroflorokarbon (HFC)
Yukarıda yer alan buzdolabı gazları ozon tabakasına zarar verdiği için günümüzde çevreye daha az zarar veren soğutucu gazlar tercih edilmektedir.
Günümüzde buzdolapları için yaygın olarak tercih edilen buzdolabı soğutucu gazları şunlardır:
- R22–Eski buzdolapları bu gazı kullanıyordu, ancak ozon tabakasına zarar verdiği için bu gaz aşamalı olarak kullanımdan kaldırılıyordu. Bu gaz artık modern buzdolaplarında kullanılmamaktadır.
- R134A–Bu gaz, ozon tabakasını koruduğu için günümüzde çok sevilmektedir. R134a, mükemmel soğutma özelliklerine sahip, yaygın olarak kullanılan bir soğutucu olmakla birlikte aynı zamanda bir sera gazıdır ve küresel ısınma potansiyeli daha düşük olan alternatif soğutucuların geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu nedenle, bazı üreticiler gelecekte bu alternatifler lehine R134a kullanımını aşamalı olarak durdurmayı tercih edebilir.
- R438A–Üreticiler, ozon tabakasına zarar vermeyen özellikleri nedeniyle bu gazı R22 gazına alternatif olarak kullanmaktadır. Bu gaz, daha önce R22 gazının kullanıldığı birçok dondurucuda bulunabilir.
- R600A–Ozon tabakasına zarar vermemesi ve düşük küresel ısınma özelliği nedeniyle, günümüzde oldukça yaygın olan halojen içermeyen bir soğutucu akışkandır. Hem enerji tasarruflu hem de yanıcıdır.
- HFC-134a–Günümüzün buzdolaplarında bu soğutucu gaz yaygın olarak kullanılmaktadır ve popüler bir seçimdir. Etkili bir şekilde yoğunlaştırılmaktadır. Sonuç olarak, ozon tabakasının incelmesine neden olmadan makinenin çevresini kolaylıkla soğutabilir.
Buzdolabı gazı yanıcı mı?
Yukarıda bazı buzdolabı gazı çeşitlerine değindim. Evet bunlardan bazıları yanıcıdır. Mesela ülkemizde sık kullanılan R600A soğutma gazı yanıcı ve patlayıcıdır.
Dolayısıyla gaz kaçağı olursa tehlike arz edebilir. Buzdolabı gaz kaçağı tamiri fiyatı araştıranların bu işlemi güvenilir yapan kişileri de araştırmaları gerekmektedir.
Buzdolabı gazı biterse nasıl anlaşılır ?
Yukarıda belirtildiği üzere buzdolaplarında soğutma gazı olarak kullanılan çok çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan çoğunun kokusu olmadığı veya kokusu hafif olduğu için koklayarak gaz kaçağını tespit etmek güçtür.
Buzdolabı gazının gözle görünürlüğü de yoktur.
Buzdolabı gaz kaçağını buzdolabının soğutmamaya başlamasından, buz yapmasından tahmin edebilirsiniz. Bazı buzdolabı gazlarının hafif de olsa kokusu vardır. Buzdolabının arkasını koklayarak gaz kaçağı olup olmadığını tahmin edebilirsiniz.
Profesyonel kişiler ise ( usta da diyebilirsiniz) buzdolabı gaz kaçağını gaz dedektörü kullanarak veya gaz basıp sesi dinleyerek, kılcal bir kaçak varsa köpük testi ile anlayabilmektedir. Buzdolabı gaz kaçağı tamiri fiyatı arıza çeşidine göre değişmektedir
Buzdolabı soğutmuyorsa nedeni ne olabilir?
Buzdolabı soğutmuyorsa bunun sebebi gaz kaçağı olabilir. Başka nedenler de olabilir.
Örneğin hava kanalları tıkanmış olabilir, contası yıpranmış olabilir, fan motoru arıza yapmış olabilir, kompresör bozulmuş olabilir.
Buzdolabı neden çıt çıt ses çıkarır?
Kompresörün açılıp kapanması esnasında ses olabilir. Çıt çıt sesi sesi bundan kaynaklanıyor ise sorun yoktur. Ayrıca fanın arızalanması veya fana bir şey kaçması ihtimali de olabilir.
Diğer bir ihtimal ise rulman arızasıdır.
Buzdolabı motorunun yandığını nasıl anlarız?
Buzdolabı motoru aşırı ısınırsa yanabilir. Bunun sebebi fanın bozulması veya motordan aşırı akım geçmesi gibi sebepler olabilmektedir.
Buzdolabı motoru yanınca bunu anlamak kolaydır. Kompresör devreye girmiyorsa motor yanmış olabilir.
Buzdolabı motoru neden çok ısınır?
Buzdolabı motoru fan tarafından soğutulur. Eğer fan arızası olursa veya fan tıkalı olursa motor ısınır. Termostat arızası veya sıcak havada buzdolabına aşırı malzeme koymak gibi sebeplerle de buzdolabı motoru ısınabilmektedir.
Buzdolabı neden motor gibi ses çıkarır?
Çünkü buzdolabında motor ve fan vardır. Bu ikisinin sesleri motor sesi gibidir. Normalde bunların sesi fazla değildir fakat zamanla kir biriktikçe çıkardığı sesler artar.
Dolap kapağı açık kalırsa bozulur mu?
Dolap kapağı açık kalırsa hem elektrik harcaması artar hem de motor sürekli çalışmak zorunda kalır. Motor sürekli çalışırsa bir süre sonra zorlanmadan ötürü buzdolabındaki bazı parçalar bozulabilmektedir.
Buz dolabını duvara ne kadar yakın koymak lazım?
Buzdolabı ile duvar arasında en az 5 cm olması gerekmektedir
Buzdolabının yan tarafı neden ısınır?
Buzdolabının soğutması için motorun ve gaz sıcaklığını belli bir seviyede tutan ünitelerin çalışması gerekmektedir. Bunlar çalışınca ısınırlar. Eğer fazla ısınıyorlar ise fazla yükleme yapılıyor demektir.
Mevsim geçişlerinde buzdolabının ortam sıcaklığının değişmesi, buzdolabının ayarının artırılması, fazla malzeme koyulması gibi sebeplerle buz dolabının yan tarafı ısınabilir.
Yani bir arıza olmasa dahi buz dolabının yan tarafı ısınabilir. Bununla birlikte arıza ihtimalini de değerlendirmek gerekmektedir.
Buzdolabı gaz dolum ücreti
Buzdolabı gaz dolumu yaklaşık 500-950 TL civarlara yapılmaktadır. Bazı yüksek ebatlı buzdolaplarında bu rakamlar daha fazla olabilmektedir.
Fakat öncelikle “Bu gaz neden bitti, gaz kaçağı olmasaydı bitmemesi gerekirdi” diye düşünmek lazımdır. Buzdolabında gaz kaçağı var ise doldurulan gaz yine bitecektir.
Bu nedenle buzdolabının gazı bittiyse gaz kaçağı tamiri oluyor mu, onu araştırmak gerekmektedir.
Buzdolabı gaz kaçağı tamiri fiyatı ile gaz dolum ücretini birine karıştırmamak gerekmektedir.
Buzdolabı gaz kaçağı tamir edilir mi ?
Buzdolabındaki gaz kaçağının yeri tespit edilebilirse tamir edilmesi de mümkün olabilecektir. Sorun şu ki servis elemanı gaz kaçağının yerini tespit edebilecek mi, tespit ederse de tamirini yapabilecek mi?
Diğer bir soru da servis elemanının tamir etmek mi işine geliyor, sıradaki işe gitmek mi işine geliyor ?
Buzdolabı gaz kaçağı tamir edilebilir, ama tamir edilememe ihtimali de bulunmaktadır. Buzdolabındaki gaz kaçağı tamir edilemezse büyük ihtimal artık o buzdolabını kullanamazsınız.
Fakat buzdolabı tamir edilemese dahi onu bedava vermeyiniz, buzdolabının hurdası da para etmektedir.
*HEMEN OKU:Eski Buzdolabı Hurda Fiyatları
Buzdolabı gaz kaçağı tamiri fiyatı
Buzdolabında gaz kaçağı olması ve bunun tamir edilememesi buzdolabını işlevsiz bırakan bir durumdur. Bu sebeple buzdolabı gaz kaçağı tamir fiyatı yüksek olabilmektedir.
Buzdolabı gaz kaçağı tamir fiyatını etkileyen en önemli unsurlar ustanın işçilik için harcayacağı süre, zahmet ve ne tür bir işlem uygulayacağıdır.
Yama yapılabilir, kaynak atılabilir veya parça değiştirilebilir.
Gaz kaçağı tamir seçenekleri ve tamir için girilen zahmete göre Buzdolabı gaz kaçağı tamiri fiyatı 3-5 bin TL’den başlar ve 10-12 bin TL civarına kadar çıkabilmektedir.
Bazı ziyaretçilerimiz “o fiyata buzdolabı alınır” yorumları yaptığını tahmin edebilmekteyiz. Sıfırı 20-30 bin TL olan buzdolapları için gaz kaçağı tamir işlemi için 10 bin TL civarı isteyebilirler, çünkü gaz kaçağı tamir olmazsa ürünü hiç kullanamıyorsunuz.
Buzdolabı gazı ömrü ne kadar?
Buzdolabı gazının teorikteki ömrü sonsuzdur. Çünkü kapalı bir sistem içinde devir daim emektedir. Yani teorikte 50-100 sene bile dayanabilmesi gerekmektedir.
Fakat sistemin kapalı olması durumu korozyon gibi yıpratıcı etkenler nedeniyle zaafiyete uğramakta ve bu sebeple yaklaşık 10 yıl gibi bir sürede buzdolabı gazının ömrünün tamamlanacağı, daha doğrusu seviyesinin azalabileceği düşünülmektedir.
Buzdolabı gaz kaçağı tehlikeli midir?
Buzdolabı gazın zehirleme riski pek yoktur. Çünkü doğal gaz kadar fazla değildir. Ortama yayılınca seyrelir. Fakat bazı buzdolabı gazları yanıcı ve patlayıcıdır. Bu sebeple gaz kaçağı varsa kablolardan elektrik atlaması nedeniyle buzdolabı patlayabilir.
Buzdolabı gaz kokusu nasıl giderilir?
Buzdolabında gaz kaçağı var ise bunun kokusu tamir işleminden bir süre sonra kendiliğinde gider.