Ekmek fırınlarının en kötü koşullarda dahi gelir elde ettiklerini biliyoruz. Örneğin pandemi sürecinde her yer kapalıydı ya da belli süreler aktif olurken fırınlar her zaman açık olabiliyordu. Ekmeği bol miktarda tüketen bir milletiz. Yalnızca ülkemizde değil dünyanın pek çok ülkesinde fırıncılık işi yapan kişilerin kazançları her daim fazla olmuştur. Bu makalede ekmek fırını açıp gelir elde etmek ve meslek sahibi olmak isteyenlere bu konu hakkında ayrıntılı bilgiler vermeye çalışacağım. Fırın sahibi olmak ve bu işten hatırı sayılır derecede gelir elde etmek için fırıncılıktan profesyonel şekilde anlamanıza gerek yok. Bu sebeple kar marjı fazla olan bu sektörde sizler de birtakım gereklilikleri sağlayarak ekmek fırını işletebilirsiniz.
Ekmek fırını açabilmeniz için ekmek yapma konusunda uzman olmanıza gerek yok. Günümüzde her şey önemli ölçüde kolaylaşmış haldedir. Yeterli miktarda sermaye olduğu sürece bayilik alarak ya da alanında uzman bir fırın ustasından eğitim alarak da bu işe başlayabilirsiniz. Fırın sektörü çok karlı bir iştir. Bunun sebebi ise sadece ekmek değil aynı zamanda simit, poğaça, açma ve pidenin de yapılıyor olmasıdır. Türkiye şartlarında birçok çalışan işe giderken sabahları atıştırmalık olarak simit ve poğaça tarzı yiyecekler almaktadır. Ayrıca pide yapan ustalar fırınlarına ek olarak lokanta kurarak da bu işten güzel paralar kazanmaktadır.
Bu sektörden fazla gelir elde etmek istiyorsanız bazı yollardan geçmeniz gerekiyor. Herhangi bir işi yapmayı düşünürken sıkıntı çektiğimiz en önemli şey o sektör hakkında gerekli bilgimizin olmamasıdır. Bilgimizin olmaması sonucu ise vazgeçmektir. Halbuki vazgeçmeden mücadele etmemiz gerekir. Şu unutulmamalıdır ki bu işe girerken her şeyi dört dörtlük bilmediği halde şu anda açtığı işletmelerle zincir oluşturan firmalar var. Her alanda bilgi sahibi olmanız şart değil. Yalnızca bilgili olan kişileri bir araya getirmek suretiyle kar marjı yüksek sektörlere adım atabilirsiniz.
Ekmek Fırını Açma Maliyeti
Fırın açmak, normal bir işyeri açmaktan daha da ayrıntılıdır. Bu sebeple bir ekmek fırını kurmanın maliyeti en az 500 bin liradan başlayarak 5 milyon liraya kadar yüksektir. Ekmek fırını açmak için bu maliyetlerden tasarruf edilemez. Çünkü şayet bir tane butik fırın açmayı düşünüyorsanız ve doğalgaz ile çalışan fırınlarda imalat yapacaksanız bu maliyeti %50 oranında azaltabilirsiniz. Normal standartta olan fırınlarda tamirat aşamasının fazla olması bu tür maliyetleri arttırmaktadır.
Fırın Açmak İçin Gerekli Belgeler
Fırın açmak için bazı belgelerin olması gerekir. İşte bu belgeler şunlardır:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vergi levhası
- İmza sirküsü
- Fırıncılar odası kaydı
- İşletmeci kimlik bildirimi formu
- Tapu fotokopisi
- İtfaiye uygunluk raporu
- Bina sakinlerinin onayı
- Ustalık belgesi
- Kira kontratı
NOT: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı kararla nüfusu 100 binin üstünde olan işyerlerinde bina altında ekmek imalat tesisi açmak yasak olarak belirlenmiştir.
Yukarıdaki belgelerin eksiksiz bir şekilde toplanarak ilgili mercilere teslim edilmesi gerekmektedir.
*HEMEN OKU: Pastane Açmak İçin Gerekli Belgeler
Fırın Açma Şartları
Fırın açmak için bazı şartlar vardır. Bu şartların yerine getirilmesi işletmenizin daha sağlıklı bir biçimde kurulumunu olumlu yönde etkileyecektir. İşte fırın açmak için gerekli şartlar şöyledir:
- Tavan ile taban arasında iç yükseklik minimum 4 metre oranında olmalıdır.
- İmalat alanı minimum 300 metrekare olmalıdır.
- Sosyal tesis alanı minimum 200 metrekare olmalıdır.
- Kapalı alanı minimum 400 metrekare olmalıdır.
Pide Fırını Açma Maliyeti
Ülkemizde yoğun şekilde tüketilen yemeklerden bir tanesi de pidedir. Pide fırını açmak girişimciler için oldukça iyi bir fikirdir. Ülke genelinde oldukça fazla bir biçimde pide fırınları hatta sadece pide üzerine kurulmuş olan lokanta ve restoranlar yer almaktadır. Çok fazla miktarda sermaye istemediği için de çok mantıklı bir tercih olacaktır. Pide salonu ya da lokantasının açılması için gerekli maliyetler ile birlikte pide salonu ya da lokantasının dekorasyonu da güzel ve ilgi çekici olmalıdır.
Genel olarak pide fırını açmak çok maliyetli değildir. Pide fırını açmak maliyeti 40 bin lira ile 70 bin lira arasıdır.
Fırın Açmak Karlı Mı?
Ekmek fırınlarının karlılık oranı %100 ile %300 arasında değişkenlik göstermektedir. Sadece ekmek değil de organik hamur ürünleri, diyet ekmek türleri, simit ve poğaça tarzı ürünlerin olması hem satışı arttırırken hem de gelirin artmasını sağlamaktadır. Kazançlı iş modellerinden birisi olan fırın açmak için gerekli kriterleri sağladığınız da bu işten güzel paralar kazanabilirsiniz. Fırıncılık mesleği ülkemizde oldukça güzel sonuçlar vermektedir. Sermayeniz, açılacak fırının konumu ve diğer planlamalarınızı gözden geçirerek bu işe adım atabilir ve hayalinizde ki başarıları tek tek gerçekleştirebilirsiniz.
*HEMEN OKU: Kadın Giyim Mağazası Açmak İçin Gerekli Belgeler