Kamyonların çeşidine göre taşıma kapasitesi değişmektedir. Hafriyat kamyonu kaç m3 alır sorusu genel bir sorudur. Bu sorunun tek bir cevabı bulunmamakta olup toprak taşımada kullanılacak aracın, kır, kamyon, kamyonet, mega tır, kırkayak kamyon gibi bir araç olmasına göre taşıyacağı yük miktarı değişmektedir.
Bu makalede genel olarak hangi araç türü ne kadar hacimde ve m3 te yük taşır bilgi vereceğiz.
Hafriyat kamyonu kaç m3 alır ?
Damperli kamyonlar hafriyat kamyonu olarak da bilinir ve bunlardan en meşhur çeşidi kırkayak kamyondur. Hafriyat kamyonlarının yük taşıma kapasitesi damper türüne göre değişmektedir.
Şasinin üzerine takılmış hidrolik olarak inip kalkan kasası olan ve yük boşaltma düzenine sahip kamyonlara damperli kamyon (hafriyat kamyonu) denir. Damperli kamyonların da türleri bulunmakta olup havuz tipi dampere sahip olanlar daha ziyade hafriyat işleri için kullanılmaktadır.
Kırk ayak kamyonlar da damperli kamyon grubuna girer ve en önemli özellikleri dingil sayılarının fazla olması ve yük taşıma kapasitelerinin fazla olmasıdır.
Sizlere fikir vermek açısından hafriyat taşıma için kullanılan kamyon çeşitlerinin maksimum m3 alma kapasitelerini veriyoruz.
KAMYONET
Kamyonet, taşıma kapasitesi az olduğu için hafriyat işinde pek kullanılan bir araç olmamakla birlikte yine de istenilirse bahçe, dolgu veya hafriyat toprağı taşıma işlerinde kullanılması mümkündür.
Uzunluk = 4 m.
Genişlik = 2 m.
Yükseklik = 2,20 m.
Metreküp = 17,60 m3
Tonaj = 1500-2000 KG (max)
*HEMEN OKU: 1 Kamyon Toprak Fiyatı
BÜYÜK KAMYONET
Büyük kamyonet, normal kamyonete göre daha fazla m3 hacim alır. Büyük kamyonetlerin zaman zaman bireysel toprak ve malzeme nakliyatlarında kullanıldığını görsek de düzenli olarak hafriyat taşımak için kapasitesi daha fazla olan kamyonlar daha makbuldür.
Uzunluk = 4,5 m.
Genişlik = 2 m.
Yükseklik = 2,5 m.
Metreküp = 22,50 m3
Tonaj = 3500-5000 KG
10 TEKER KAMYON
10 teker kamyon çok amaçlı bir taşıma aracıdır. Eşya da taşıyabilirsiniz, sebze, kum veya hafriyat da taşıyabilir, demir veya çakıl gibi malzemeleri de 10 tekerli kamyon ile taşıyabilirsiniz.
Aslında 10 tekerli kamyonlar eski yılların efsanesiydi ve bir tane 10 tekerli kamyonunuz olduğunda sizin bir mesleğiniz olurdu, işsiz kalmazdınız.
Fakat şimdilerde inşaat firmaları büyünce kamyon ebatları da arttı ve 10 tekerli kamyonların pabucu biraz dama atıldı.
Şimdilerde makbul olan hafriyat kamyonlarının m3 hacimleri ve güçleri daha yüksektir.
Uzunluk = 7,20 m.
Genişlik = 2,45 m.
Yükseklik = 2,60 m.
Metreküp = 45 m3
Tonaj = 15000 KG
KIRKAYAK KAMYON
Kırkayak kamyonun popüler damperli hafriyat kamyonları arasında olduğunu söyleyebilirim. Dingil sayısının fazla olması nedeniyle bu kamyonlara daha fazla yük yüklenebiliyor.
Bu konuda belirtmek istediğim önemli bir şey kamyonun m3 hacmi ile gerecekte doldurulabilir hacminin aslında aynı olmadığıdır.
Kırkayak kamyonlar bu konuda çoğu hafriyatçıya güçlü olması sebebiyle destek olmaktadır.
Uzunluk = 8,20 m.
Genişlik = 2,45 m.
Yükseklik = 2,60 m.
Metreküp = 50 m3
Tonaj = 20000 KG
TIR
Eskiden TIR sahiplerinin sayısı azdı ve genellikle uluslararası nakliyatta tercih ediliyordu. Şimdilerde TIR’lar ile hafriyat işi dahi yapılabilmekte ve aldıkları m3 miktarı klasik kamyonlardan fazla olduğu için hafriyat işinde TIR’lar makbul durumdadırlar.
Uzunluk = 13,60 m.
Genişlik = 2,45 m.
Yükseklik = 2,70 m.
Metreküp = 80 m3
MEGA TIR
Eskiden en uzun araç TIR’dı. Şimdi daha uzun olan mega TIR’lar var. Eskiden ABD gibi ülkelerde görebildiğimiz mega tırlardan şimdi ülkemizde de var. Normal TIR’dan biraz daha fazla hafriyat alabilen mega TIR’lar genellikle hafriyattan ziyade uluslararası taşımacılık için tercih edilmektedir.
Uzunluk = 13,60 m.
Genişlik = 2,45 m.
Yükseklik = 3 m.
Metreküp = 90 m3
Tonaj = 25000 KG (max)
*HEMEN OKU : Kaba inşaat maliyeti hesaplama nasıl yapılır ?