Kasap ustalık belgesi nasıl alınır ?

Kasaplık günümüzde geçerliliğini devam ettiren eski mesleklerdendir. Bu makalede kasap ustalık belgesi nasıl alınır konusunda bilgi vereceğim.

Makalemin ilerleyen kısımlarında kasaplık belgesi fiyatları ve  kasap dükkan açmak için ustalık belgesi şart mı konularında da bilgi vereceğim.

Günümüzde bir konuda uzman olmak önemlidir. İş ararken her telden bir şeyler bilmek yerine, bir konunun belgeli uzmanı olmak daha avantajlıdır.

İster kendi kasap dükkanınızı açarken, isterse de restoranlarda, marketlerde, otellerde veya çeşitli iş yerlerinde kasap olarak işe başlamak için kasaplık deneyimine ilave olarak kasap ustalık belgesi de lazım olabilmektedir.

Kasap dükkan açmak için ustalık belgesi şart mı ?

Kasap dükkanınızı eğer bireysel olarak şirket kurmadan, düz esnaf gibi açıyorsanız kasap ustalık belgesi gerekmektedir. Eğer kasap dükkanı şirket üzerinden açılıyorsa kişinin ustalık belgesi almasına gerek yoktur.

Belediyeler iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı verirken bunlara dikkat etmektedirler. Yani kasap ustalık belgesi, rastgele kişilerin kafasına göre kasap dükkanı açmaması için Belediyeler tarafından istenen bir belgedir.

Eğer kasap dükkanı şirket üzerinden çalıştırılacaksa kasap ustalık belgesi olmadan da dükkan açılabilmektedir. Genel olarak kasaplık mesleğini icra etmek için illa kasaplık belgesi olacak diye bir şey yoktur.

Kasaplık yapmak için ustalık belgesi zorunlu olmadığından Belge Zorunluluğu Kapsamındaki Meslekler arasında sayılmamıştır.

Bkz. Belge Zorunluluğu Kapsamındaki Meslekler

Kasaplık belgesi fiyatları

Kasaplık belgesini özel olarak faaliyet gösteren kurs şirketleri vermektedir. Bunların bazıları online olarak hizmet vermektedir.

Online olarak kasaplık belgesi veren kuruluşlar, maliyet avantajına sahip oldukları için 2-3 bin TL gibi ücretlere kasaplık belgesi verebilmektedir.

Bununla birlikte online olarak kursa girmenin örgün eğitim kadar başarılı olması zordur ve biraz da kişinin iyi niyetine bağlıdır.

Kişi istese bilgisayarı açık bırakıp, dersi izlemeyerek bile kasaplık belgesi alabilmektedir. Yani bir nevi para ile kasaplık belgesi satın almış olmaktadır.

İşini hakkıyla yapan kurs merkezlerini ve dürüst insanlarımızı tenzih ediyorum ama online kurslarda böyle durumlar olabilmektedir.

Kasaplık belgesini örgün eğitimle veren kurs merkezleri daha başarılı bir eğitim vermekte olsa da kursa katılandan fazla bir performans beklenmediği için yararlılık derecesi kişinin kapasitesiyle sınırlı olmaktadır.

Kasaplık belgesini örgün eğitim ile veren kurslar 5-7 bin arası, bazıları da bundan biraz fiyatlara bu belgeyi vermektedirler.

Kasaplık belgesi nereden alınır ?

Nadiren de olsa belediyelerin halk eğitim merkezlerinin kasaplık kursları açılmaktadır. İlçenizde bu türlü imkanları araştırabilirsiniz. Her zaman olmadığı için bu tür kursları takip ederek yakalayabilirsiniz.

Sıklıkla kasaplık eğitim belgesini özel kurs merkezleri vermektedir. Bunların bir çoğun internetten ulaşılabilir ve bazıları online olarak kurs vermektedir.

Kasaplık belgesi sorgulama

Diyelim ki siz bir market müdürsünüz ve kasap ilanı verdiniz. İşe alacağınız kasabın belli bir yeterliliği olmasını ve aynı zamanda kasaplık belgesi olmasını istiyorsunuz;

Size sunulan kasaplık belgesinin sahte olup olmadığını belgeyi veren kuruluş ile irtibata geçerek sorgulama yapabilirsiniz.

Eğer kasaplık belgesi Mesleki Yeterlilik Kurumu ile irtibatlı bir kurs merkezinden alındı ise ŞU linkten sorgulama yapabilirsiniz.

Kasap ustalık belgesi nasıl alınır ?

Kasaplık belge zorunluluğu olan bir meslek değildir. Bu sebeple ustalık belgesi almak için Mesleki Yeterlilik Kurumu ile anlaşmalı bir kurs merkezine, MEB’e bağlı bir kuruma müracaat etmenize gerek yoktur.

Esnaf odalarının kurslarına veya Halk Eğitim Merkezlerinin kurslarına katılmanıza da gerek yoktur. Zaten kasaplık belgesi için bu tür kurumlar nadiren kurs açmaktadır.

Kasaplık belgesi almak için sizin yapmanız gereken şey internet üzerinden arama yapıp kasaplık belgesi veren bir kurs merkezi bulmaktır.

Bu kurs online veya örgün olabilir, belli bir süresi vardır, bu süreyi tamamladığınız zaman parayı ödeyince kasap ustalık belgesine sahip oluyorsunuz. Çok zor bir şey değildir.

*HEMEN OKU: Kasap dükkanı açmak için gerekli belgeler

Bir kasap günde kaç kilo et satar ?

Kasap dükkanının işlek bir yerde olması ile mahalle arasında olması arasında büyük işlem hacmi farkları bulunmaktadır.

Mahalle aralarındaki kasaplar günde minimum 4-5 kilo et satarlar. Bu rakam bazı günler 40-50 kilograma kadar çıkabilmektedir.

Ortalama bir rakam vermek gerekirse mahalle aralarının kasaplarının ortalama günde 15-30 kilogram bir et satışı olur.

Bu rakamları üst seviyeye çekmek için kasabın düzenli alışveriş yapan müşterileri kazanması gerekir.

Mahalle aralarında kasapları bu avantajı vardır. Eğer müşteriye iyi hizmet sunarlarsa düzenli alışveriş yapan müşteri kitlesine sahip olabilirler.

Dolayısıyla 1 senelik kasap ile 5+ yıllık kasabın satış rakamları farklıdır.

Basit bir gelir hesabı yaparsak et satışından yaklaşık %25 kar marjı olduğunu varsayarsak, kilosunu 400 TL’ye sattığı kırmızı et için kasabın günlük ortalama kazancı 1000 TL ila 2000 TL civarında olmaktadır.

Bu rakamı aya vurursak 30 bin TL ila 60 bin TL geliri olacağını görmekteyiz.

Kasap dükkanının kira hariç aylık en az 10-20 bin TL malzeme harici gideri olduğu dikkate alındığında sadece et satışının bir kasap için yeterli olmayacağı, sucuk, sakatat satışlarından da iyi bir gelir gelmesi, mevlit, gün gibi organizasyonlar yapan düzenli müşterilerin olması, kasap köfte satışlarının iyi düzeyde olması gerekmektedir.

Eğer kasap dükkanı merkezi yerde ise günlük et satışları 20-100 kilogram civarında olabilmektedir. Merkezi yerlerdeki kasap dükkanlarının müşteri kitleleri daha farklıdır.

Merkezi yerlerdeki kasap dükkanlarının düzensiz müşterileri daha fazladır. O yüzden düzenli bireysel müşteri tutmak için fazla çaba göstermelerine gerek yoktur. Bununla birlikte düzenli ve yüklü alım yapan işletmecilerden müşteri pörtföyü oluşturmaları gerekmektedir.

Merkezi yerlerdeki kasap dükkanlarının belini büken husus dükkan kirasıdır. Aylık 50-100 bin TL dükkan kirasını her ay denkleştirebilmek için düzenli müşterilere ihtiyaç bulunmaktadır.

Marketlerdeki kasapların satışları ise günlük ortalama 50 kilogram ile 300 kilogram arasındadır. Market kasaplarının et satışları kasap dükkanlarının satışlarına nazaran daha yüksektir.

Bu sebeple market kasabı olmak oldukça yorucu ve dikkat gerektiren bir iştir.

Kasap açmak karlı mı ?

Kasap açtığınızda bu işi uzun vadeli olarak yapacağınızı düşünmelisiniz. Kasap dükkanının müşterisi yıllara göre kümülatif olarak artar.

Kasap dükkanının gerçek gelir düzeyine ulaşması için 2-3 sene geçmesi gerekebilirsiniz.

Düzenli müşteri tutmayı becerebilirseniz ve lokasyonunuz iyi ise kasap dükkanı açmak karlıdır.

Eğer kasaplık işini uzun vadeli yapacaksanız, her koşulda kasaplık işi belli bir gelir getiren iştir.

Yorum yapın