Uzaktan eğitim sistemi kurma maliyeti

Uzaktan eğitim sistemi kurma maliyeti hesaplama konusunda bu makalede bilgiler verilecektir. Uzaktan eğitim pandemide oldukça popüler oldu ve yaygınlaştı. Şimdilerde ise giderek daha fazla kurum uzaktan eğitime yatırım yapmaktadır.

Uzaktan eğitim sistemi denildiği zaman müşterinin beklentisi nedir ? Uzaktan eğitim sistemi neleri içerir ?

Maliyet hususu bu soruların cevaplara göre şekillenecektir. Piyasa araştırması yaptığınız zaman Uzaktan eğitim sistemi kurma maliyeti için 30-40 bin TL gibi rakamlardan 1 milyon TL’ye varan rakamlar ile karşılaşırsanız şaşırmayınız.

Bu makalede uzaktan eğitim sistemi kurma maliyetini doğrudan etkileyen unsurlar hakkında bilgi vereceğim.

Uzaktan eğitim sistemi kurma neleri içeriyor, maliyet hesabında neleri dikkate almalıyız ?

Uzaktan eğitim sisteminden kastedilen şey eğitimcilerin bilgisayardan ders anlatması, öğrencilerin, kursiyerlerin online olarak dersleri izlemesi ise bu tür bir şeyin pek bir maliyeti yoktur. (Anlatılacak ders materyallerinin hazır olduğunu varsayarsak)

Eğer bir eğitim kurumunuz/ kurs merkezinin var ve sıfırdan uzaktan eğitim sistemi kurdurmayı düşünüyorsanız maliyet artar. Yani kurs materyallerinin hazırlanması, geliştirilmesi, sektör analizi, yeni trendlere göre sistemin güncellenmesi, teknik destek sağlanması gibi konular işin içine dahil edilirse uzaktan eğitim sistemi kurma maliyeti artar.

Diyelim ki uzaktan eğitim ile güzellik uzmanlığı kursu vermeyi düşünüyorsunuz. (Şu makalede bunun mevzuatsal kriterlerini açıklamış idik)

Bu takdirde uzaktan eğitim sistemi kurarken hesaba katmanız gereken bir çok unsur olacaktır.

İsterseniz bunları inceleyelim;

Kurmak istediğiniz uzaktan eğitim sistemi için ders tasarımı ve geliştirme maliyetleri olacak. Bunları kendi imkanlarınızla mı yapacaksınız, kullanıma hazır içerikleriniz var mı, yoksa üretilmesi mi gerekiyor ?

Uzaktan eğitim materyallerinin tasarlanması, güncellenmesi, eklenmesi gerekiyor.

Uzaktan eğitim için yazılım ihtiyacı olacak mı, olacaksa mevcut yazılımlar mı kullanılacak, isteğe göre yazılım mı yaptırılacak, lisans ücretleri ne kadar olacak ?

Uzaktan eğitim sisteminin devamlılığı için bazı görevliler gerekir. Örneğin ders metin yazarı, öğretim görevlisi, video düzenleyici, grafik tasarımcısı, psikodilbilimci, video operatörü, teknik personel ve proje yöneticisi gibi sorumlular gerekir.

Eğer işiniz üst düzey bir iş ise yukarıdakiler gerekir. Basit bir kurs iseniz bunlara ihtiyaç duymayabilirsiniz veya görevleri birleştirebilirsiniz.

Uzaktan eğitim materyallerinin hazırlanması için bir maliyet gerekir:

  • Araştırma ve analiz giderleri
  • Çevrimiçi kurs tasarımı maliyeti
  • İçerik ve yazılım geliştirme, düzenleme maliyetleri

Olacaktır.

Araştırma ve analiz maliyetleri

Uzaktan eğitim sistemi kurarken sosyo-ekonomik açıdan uygulanabilir olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Ayrıca marka bilinirliği artışı, kurum kültürünün iyileştirilmesi, çalışanların işe alım eğitimi gibi konula dikkate alınmalıdır.

Bunun için;

  • Hedef kitle araştırması
  • Sektördeki rekabetin araştırılması
  • Tercih edilen tanıtım kanallarının araştırılması

Gerekmektedir.

Uzaktan eğitim sistemi kurma maliyetini düşürebilecek hususlar

Bazı görevlerin birleştirilmesi, örneğin video operatörü, yönetmen ve video düzenleyici  tek kişi olursa,

Veya bazı iş akışı aşamaları birleştirilse (özellikle tasarım aşamasında) zaman ve maliyet tasarrufu sağlanabilir. (Yaklaşık %30’a kadar maliyet düşürülebilir)

Uzaktan eğitim sisteminde değişim ve yeniliklere ayak uydurma

Uzaktan öğretim sektörü dinamik ve sürekli güncellenen bir sektördür. Yeni trendler ve teknolojiler çıktığında uzaktan eğitim sisteminin güncellenmesi gerekmektedir.

Hepimizin bildiği gibi, en popüler uzaktan eğitim derslerinin bile zaman içinde yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Gerektiğinde sisteme yeni veriler eklenmeli veya bazı istatistikler güncellenmelidir.

Kısacası uzaktan eğitim dersleri düzenli olarak değerlendirilmeli ve gerektiğinde güncellenmelidir. Dolayısıyla ders yayınlansa bile zamanla bazı ek masraflar ortaya çıksa da bunlar bu makalenin kapsamı dışındadır.

Uzaktan eğitim sistemi kurma zaman maliyeti

Uzaktan eğitim sistemi kurma maliyetini etkileyen unsurlardan birisi bunun için ne kadar vakit harcandığıdır.

1 saatlik hazır çevrimiçi öğrenme içeriğinin üretilmesi 100-160 saat sürmektedir.

1 saatlik hazır e-öğrenim içeriğinin üretim maliyeti 200 TL ila 1000 TL arası tutmaktadır.

Uzaktan eğitim sistemi nasıl kurulur ?

Uzaktan eğitim sistemi kurarken öğretim tasarımcısı, konu uzmanı, teknik geliştirici, çevirmen, medya yaratıcısı, teknik destek uzmanı, kurs yöneticisi, sistem yöneticisi ve eğitmen görevlerini üstlenecek personellere ihtiyacınız olacaktır.

İsterseniz bu görevleri tanımlayalım:

Öğretim tasarımcısı: Genel öğretim stratejisinden sorumludur. Tasarım ve geliştirme adımlarına yönelik varlıkları ve teslimatları yönetip doğruladığından, medya üretiminde de önemli bir rol oynar. Analiz ve kurs tasarımı sırasında , kursta hangi becerilerin ve bilgilerin kapsanması gerektiğini tanımlamak, uygun öğretim stratejisini seçmek ve sunum ve değerlendirme stratejilerinin tanımlanmasında ekibe destek olmak için Konu Uzmanları  ile birlikte çalışır.

Konu Uzmanı:  Her ders için gerekli bilgi ve bilgiye katkıda bulunur. Konu uzmanı, kursu tasarlamak ve değerlendirme stratejilerini tanımlamak için Öğretim tasarımcısı ile işbirliği yapar. Geliştirilen kursa bağlı olarak konu uzmanı, e-öğrenim dersleri için metinleri sağlayabilir.

Media Creator: Uzaktan eğitim sistemi için medya içeriğinin oluşturulmasından sorumludur.

Teknik Geliştirici : Uzaktan eğitim içeriğinin (veya çevrimiçi kurs ortamının) sunumunun teknik uygulamasından sorumludur. Bu nedenle teknik geliştirici Media Creator ile yakın işbirliği içinde çalışması beklenir.

Çevirmen (isteğe bağlı) : Çeviri, uzaktan eğitim sisteminin yerelleştirilmesinin bir parçasıdır. Yerelleştirme tercüman katkısıyla teknik geliştirici tarafından yapılır. Çevirmenler ayrıca anlatım için çevrilmiş metinler veya video klipler için senaryolar üretmek amacıyla da kullanılabilir.

Teknik Destek Uzmanı :  Gerekli yazılım araçlarının düzgün çalışmasını sağlamaktan ve sürecin her aşamasında çevrimiçi kursun üreticilerine ve kullanıcılarına yardımcı olmaktan sorumludur.

Kurs Yöneticisi  : Ürün Sahibi ve çevrimiçi kursu ve kullanıcılarını yöneten kişidir. Kurs yöneticisi kursiyerleri kursa kaydeder veya kursa kaydolma isteklerini doğrular.

Sistem Yöneticisi,  Uzaktan eğitim platformunu yönetmekten ve günlük destek sağlamaktan ve ayrıca uzaktan eğitim sisteminin istikrarlı çalışmasından sorumlu bir personeldir. Sistem Yöneticisi uzaktan eğitim kursu için platformda alan oluşturur ve kursların platformda yayınlanmasına yardımcı olabilir.

Eğitmen : Dersin eğitmenidir. Harmanlanmış öğrenme durumunda ders desteği açısından önemli bir rol oynarlar. Kendi kendine öğrenme durumunda ise rol daha çok öğrencilere iletişim kanalları (e-posta alışverişi, tartışma forumu vb.) aracılığıyla yanıtlar sağlamaya yöneliktir.

İhtiyaç analizi

İhtiyaç, mevcut ve arzu edilen beceri, bilgi ve performans düzeyi arasındaki boşluktur.

İhtiyacı belirlemek için hedeflerin belli olması gerekmektedir.

Hedefler, öğrencilerin kursunuzdan ne kazanmasını umduğunuza ve hangi “boşlukların” doldurulacağına ilişkin genel ifadelerdir. Genel olarak bir kursun hedefi, “Öğrenciler şunu anlayacaklardır…” veya “Öğrenciler şunu takdir edeceklerdir…” şeklinde ifade edilir. Hedeflerin niteliği, tanımı ve değerlendirilmesi, tanımlanan Boşluklara bağlı olarak değişecektir. Sonuç olarak, hedeflerin ifade edilebileceği birkaç farklı yol vardır:

Faydalara odaklanmak: Kurs hedeflerini geniş anlamda tanımlamalı ve öğrencilerin bir kurs programına katılımından beklenen faydalara odaklanmalısınız. Örneğin, bu dersi bitirdikten sonra öğrenciler, öğrenme disiplinine bağlı olarak Eleştirel düşünme, Yaratıcı yazma, Araştırma becerileri, İletişim becerileri vb. becerileri kazanacaklardır.

Eyleme Odaklanmak: Kursa girecekler, dersin mezunları programın sonunda ne öğrenmiş, neler kazanmış olacaklardır ? Bunlar belirlenmelidir.

  • Öğrenme Hedefleri öğrenci merkezli olmalıdır
  • Öğrenme Hedefleri hem gözlemlenebilir hem de ölçülebilir olmalıdır

Öğrenme hedefleri, öğrencinin Öğrenme Hedefine ulaşmasına nasıl yardımcı olacağını anlamasına yardımcı olacak şekilde formüle edilmelidir. Bu tür öğrenme hedefleri öğrencileri Hedefe doğru ilerlemeye motive edecektir.

Eğer hedef ve ihtiyaçlar belli oldu ise tasarım aşamasına geçebilirsiniz.

Tasarım aşaması

Uzaktan eğitin kursu için en iyi yapıyı tasarlamak için uygulanabilecek farklı yöntemler vardır.

Öncelikle yapısal kavramları oluşturmak gerekmektedir. Örneğin yapısal kavramlar ve bağlantılar şu şekilde organize edilebilir:

  • Üyelerini tanımlamadan önce bir sınıfın özelliklerini tanımlamak;
  • Önce örneklerin, sonra tanımların verilmesi;
  • Somut veya basit bilgilerle başlayıp daha sonra soyut veya karmaşık kavramlara doğru ilerlemek.

Sıralamanın sonucu, her öğenin belirli bir öğrenme hedefine karşılık geldiği ve genel kurs hedef(ler)inin başarılmasına katkıda bulunduğu bir kurs yapısıdır.

Uzaktan eğitim sistemi tasarımında öğretim stratejisini tanımlamak gereklidir.

Öğretim stratejisi, mevcut öğrenme kaynaklarının (öğrencileri eğitmek için kullanılan yöntemler, teknikler ve cihazlar) kullanımı yoluyla ders hedef(ler)inin nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin uzun vadeli, üst düzey bir plandır.

Bu aşamada, materyalleri geliştirmeden önce strateji oluşturmanın amacı, öğretim etkinliklerinin hedeflerin gerçekleştirilmesiyle nasıl ilişkilendirileceğinin ana hatlarını çizmektir (Gagne, 1988).

Öğretim stratejisini oluşturmak için ID, öğrenme ve tasarım teorisi bilgisini öğrenme hedeflerinden, öğrenme hedeflerinden ve hedef kitle analizinden elde edilen birikmiş bilgilerle birleştirmelidir.

Öğretim stratejisi, belirli bir çevrimiçi derste hangi öğretim yöntemlerinin kullanılması gerektiğini belirtir. Üç tür öğretim yöntemi vardır:

  • Açıklayıcı yöntemler  yeni bilgilerin “özümsenmesini” vurgular. Açıklayıcı yöntemler arasında sunumlar, vaka çalışmaları, çalışılmış örnekler ve gösteriler yer alır.
  • Uygulama yöntemleri,  öğrencilerin ilke temelli görevleri gerçekleştirmek ve yeni bilgi oluşturmak için kullandıkları aktif süreçleri vurgular. Uygulama yöntemleri arasında gösteri-uygulama yöntemi, iş yardımcıları, vaka bazlı veya senaryo bazlı alıştırmalar, rol oynama, simülasyonlar ve ciddi oyunlar, rehberli araştırma, proje çalışması yer alır.
  • İşbirlikçi yöntemler,  öğrenmenin sosyal boyutunu vurgular ve öğrencilerin bilgiyi paylaşmasını ve görevleri işbirlikçi bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Bunlar çevrimiçi rehberli tartışmaları, işbirlikçi çalışmayı ve akran eğitimini içerir.

Tasarım aşaması sonunda sahip olmamız gerekenleri özetleyelim  :

  • Bilgi/becerilerdeki boşluklar tanımlanır
  • Öğrenen türleri tanımlanır ve onlara genel yaklaşım seçilir
  • Çevrimiçi kurs hedefleri eksikliklere ve öğrenci türlerine göre belirlenir
  • Öğrenme hedefleri ve çevrimiçi ders yapısı belirtilmiştir
  • Öğretim stratejisi seçilir

Yukarıdakilerin hepsine sahip olduğunuzda gerçek içerik geliştirmeye geçebilirsiniz.

Uzaktan eğitim için içerik geliştirme aşaması

İnsanlar öğrendiklerini %70 deneysel, %20 sosyal yollarla, %10 örgün öğrenme ile öğrenmektedir.

Deneyimsel öğrenme – %70
Öğrencilerin bildiklerinin %70’i uygulamalı deneyimler, günlük görevler ve zorluklar yoluyla öğrenilir. Öğrencilerinizin becerilerini gerçek dünyada geliştirmek için en iyi öğrenme uygulamalarını nasıl oluşturacağınızı düşünmelisiniz. Sanal Gerçeklik ve iş simülasyonu, modern öğrenme ve gelişim dünyası için harika araçlardır. Bu tür araçları kullanarak güvenli bir sanal öğrenme ortamında harika bir öğrenme deneyimi sağlayabilirsiniz.

Sosyal öğrenme – %20
Sosyal öğrenme öğrencilerin bilgiyi paylaşarak ve başkalarını gözlemleyerek ilişkileri yoluyla öğrenmeleridir. Sosyal öğrenme, resmi olmayan öğrenmenin başka bir türüdür çünkü genellikle kendi kendine yönlendirilir, spontanedir ve resmi öğrenmeye göre daha az yapılandırılmıştır. Öğrencilerinizi teşvik etmek ve ders içeriğini paylaşmak için sosyal özellikleri kullanabilirsiniz. Örneğin, kuruluş personelinin uzmanlık bilgilerini ve teknik bilgilerini başkalarıyla paylaşabileceği ve soruları yanıtlayabileceği sohbet odaları oluşturabilirsiniz.

Örgün öğrenme – %10
Örgün öğrenme herhangi bir öğrenme stratejisinin önemli bir parçasıdır. Başarılı öğrenmenin temelini oluşturur.

Örgün öğrenme, öğrenme için bir destek çerçevesi ve güçlendiricidir. Ne yaratırsanız yaratın, öğrenmenin bu önemli kısmının ilgi çekici olduğundan emin olmalısınız. Bu, eğitimin faydalarını ve amacını netleştirmeye yardımcı olur ve öğrencilere gelişimlerinin neden önemli olduğunu gösterir. Mobil öğrenme teknolojileri,  temel örgün eğitimi öğrencilerin ihtiyaç duyduğu her yerde ve her zaman, doğrudan akıllı telefonlarına sunabilir. Böylece öğrenciler yardıma ihtiyaç duyduklarında resmi eğitime sahip olacaklardır.

Geliştirme aşamasının sonunda nelerin hazır olması gerektiğini özetleyelim  :

  • İhtiyaçlar ve hedef kitle tanımlanır
  • Öğrenme Hedefi ve öğrencilere genel yaklaşım tanımlanır
  • Öğrenme Hedefleri ve Çevrimiçi Ders Ana Hatları hazır
  • Her Öğrenme Hedefi için Öğretim Stratejisi seçilir
  • Her Öğrenme Hedefinin her Anlama Seviyesi için Eylem Anahtar Kelimesi seçilir
  • Her Eylem Anahtar Kelimesi için geçerli içerik parçaları planlanmıştır
  • Kurs içeriği 70:20:10 yaklaşımı kullanılarak oluşturulmuştur

Bir sonraki adım, içeriğinizi öğrencilere sunmak için bir ortam veya çevrimiçi kurs altyapısı oluşturmaktır –  “Uygulama” aşamasıdır .

Uygulama aşaması

Uygulama aşaması uzaktan eğitim materyallerinin öğrencilere, kursiyerlere sunulmasıdır. Uygulamanın içeriğinde aşağıdakiler yer almaktadır:

  • Sohbet ve anlık mesajlaşma
  • Anketler
  • Beyaz tahta animasyonları
  • Sesli ve görüntülü konferanslar
  • Uygulama paylaşımı
  • Forumlar
  • Hızlı yazma araçları

Ölçme ve değerlendirme aşaması

Uzaktan eğitim sistemi kurarken ölçme ve değerlendirme sistemini de buna dahil etmeniz gerekmektedir.

Öğrencilerin tepkilerini değerlendirmek, programa katılanların programa nasıl tepki verdiklerini, aktif olarak katılıp katılmadıklarını ve dersi beğenip beğenmediklerini anlamak anlamına gelir. Bu, genellikle kursun sonunda öğrencilere sunulan sınavlar ve anketler aracılığıyla ölçülebilir.

 

*HEMEN OKU: Uzaktan eğitim kursu açma kriterleri

Yorum yapın