Manuel vites otomatik vitese çevrilir mi diye soruyorlar. Ben bu soruya hem evet, hem kısmen evet hem de kısmen hayır diyorum. Detaylar ayrıntılarda gizlidir. Manuel vitesli araçların otomatik vitesli hale getirilebilme performanslarını merak ediyorsanız makaleyi okumaya devam ediniz.
Manuel vites otomatik vitese çevrilir mi ?
Bildiğiniz üzere manuel vitesli araçlar ile otomatik vitesli araçlar arasında hem fiyat, hem yakıt, hem de kullanım kolaylığı farkları bulunmaktadır.
Eğer manuel vites veya otomatik vites konusunda belirgin bir tercihiniz var ise onu buna veya bunu ona dönüştürmek yerine size ne lazımsa onu alın.
Örneğin aracınız manuel vitesliyse ve size otomatik vitesli bir araç lazımsa manuel vitesli aracı otomatiğe çevirmek yerine manueli satıp otomatik vitesli bir araç alın, hiç dönüştürme işiyle uğraşmayın derim.
Böylelikle makalemin sonunda vereceğim ana fikri şimdiden açıklamış oluyorum. Bununla birlikte insanların ihtiyaçları ve talepleri farklı olabilmektedir.
Mesela bazen manuel vitesli aracı otomatik vitesli hale getirtmek daha cazip olabilmektedir. Mesela siz aracın manuel vitesli olmasından memnunsunuz ama eşiniz veya çocuklarınız ancak otomatik vitesli olunca kullanabiliyorlar.
Bu durumda aracı ya siz kullanacaksanız, sizin kullanacağınız aracı onlar kullanamayacaklar veya istemediğiniz halde otomatik vitesli araç alacaksınız herkes kullanacak.
Bunun yerine manuel vitesli aracı otomatik vitesliye çevirip lazım olunca yeniden manuele döndürebilirsiniz. Mesela şehir dışına okumaya giden oğlan eve dönünce aracın otomatik vitesli halini kullanırsınız, tekrar okumaya gidince yeniden eski haline çevirtirsiniz.
Asıl sorumuza gelirsek; Manuel vites otomatik vitese çevrilir mi ?
Ülkemizde ve Avrupa’da manuel vitesli araçları program destekli aparatlar, cihazlar kullanarak otomatik vitesliye çevirmek mümkün. Dolayısıyla Manuel vites otomatik vitese çevrilir mi sorusuna “Evet” diyorum.
Öte yandan otomatik vitesliye çevrilmiş araç tam olarak otomatik vitesli olmuyor. Sadece debriyaja basmaya gerek kalmıyor. Ayrıca birebir otomatik vites konforu ve performansı alınamayabiliyor.
Bu sebeple Manuel vites otomatik vitese çevrilir mi sorusuna “Kısmen Evet” diyorum.
Meselenin diğer bir kısmı ise aracı manuel vitesten otomatik vitese geçirmeye yarayan akıllı debriyaj sistemi bazı araçlarda düzgün çalışıyor, bazı modellerde denenmemiş, bazı araçlarda ise istenilen verimi vermiyor.
Bu sebeple Manuel vites otomatik vitese çevrilir mi sorusuna “Kısmen Hayır” diyorum.
Bazıları da otomatik vitese geçirilmiş aracı otomatik vites konforuyla kullanamıyor. Yani manueli kullanamadığı gibi otomatiğe dönüştürülmüşü de kullanamıyor.
Manuel vitesten otomatiğe çevirme işini ülkemizde “Akıllı debriyaj” diye bir firma yapıyor. Murat Ünal isimli bir girişimci Avrupa’da bazı araçlarda uygulanan manuel vitesli araçları otomatiğe çevirme işini belli bir ücretle yapıyor.
*HEMEN OKU: Akıllı debriyaj sistemi montaj fiyatları
Firmanın arge yaptığı araçlar var, montaj yaptığı araçlar var, henüz üzerinde çalıştığı veya sistem çalışır mı, çalışmaz mı bilemediği araçlar var.
Bu konuda genel bir kanıya varmak zor. Yani manuel vitesli aracı otomatiğe çevirmeye çalışmalı mıyım, yoksa hiç uğraşmayıp, otomatik vitesli araç lazımsa manueli satıp otomatik mi almalıyım sorusunu vatandaşlarımız kendileri değerlendirmeleri gerekirler.
Buna karar vermeden önce akıllı debriyaj sistemi zararları hakkında bilgi almanızı öneririm.
*HEMEN OKU: Akıllı debriyaj sistemi zararları
Manuel vitesli aracı otomatik vitese çevirme ile ilgili bilgileri Akıllı Debriyaj firmasının internet sitesinden veya firmanın diğer internet sitelerine yaptırdığı reklam veya haberlerden öğrenmektedir insanlar. Bu sebeple bu konuda doğru ve tarafsız bilgilere ulaşmak güç.
Sizler için Akıllı debriyaj sistemi yorumlarını derlediğim ve kendi yorumlarımı yaptığım makalenin bağlantısı aşağıdadır.
*HEMEN OKU: Akıllı debriyaj sistemi yorumları
Manuel vites otomatik vitese çevrilir mi diye soran biri daha sonra şu soruyu soracaktır: Hadi diyelim ki manuel vitesli aracı otomatiğe çevirdik, akıllı debriyaj sistemi muayeneden geçer mi ?
Firma bu konuda fazla açıklayıcı bilgi vermemiş. Benim aşağıdaki yazımdan bilgi alabilirsiniz.
*HEMEN OKU: Akıllı debriyaj sistemi muayeneden geçer mi ?
Manuel vites otomatik vitese çevrilir mi sorusunu yabancı kaynaklardan araştırırken bir forumda aynı sorunun sorulduğu ve soruya cevap vermeye çalışan bir yoruma denk geldim. Yorumun özetleştirilmiş halini burada paylaşıyorum:
“Soru: Manuel vites otomatik vitese çevrilir mi ?
CEVAP:Tüm çalışma hayatım şanzıman sistemleri üzerine oldu. Şanzıman ve vitesler üzerine çalışmak sıra dışı bir meslektir ama geliri de fena değildir.
Hem otomatik hem de manuel şanzımanın zayıf noktaları ve güçlü noktaları vardır.
Manuel şanzımanın zayıf noktası debriyajdır, bir düşünün, her vites değişiminde debriyaj serbest bırakılıyor ve yeniden devreye giriyor, bu da 15 dakikalık bir işe gidiş geliş sırasında yüzlerce kez olabilir. Sürüş şeklinize ve debriyajı nasıl kullandığınıza bağlı olarak uzun süre dayanabilir.
İnsanların vites değiştirmek zorunda kalmamasını sağlamak için çok karmaşık bir sistem gerekiyor. 1948’den bu yana araç kullananların kullanımına otomatik şanzımanlar sunuyoruz ve o zamandan beri her yıl birileri tarafından en az bir yeni/daha iyi model şanzıman piyasaya sürülüyor.
Günümüzde otomobil endüstrisi, otomobillerin daha az yakıt yakmasını ve daha az kirletici madde/emisyon yaymasını sağlama konusunda muazzam bir baskı altındadır. Bu çoğunlukla bir motor sorunu olsa da şanzıman, motoru en verimli devir bölgesinde tutarak yardımcı olur. Bunu yapmak için birkaç dişli eklememiz ve onları daha da karmaşık hale getirmemiz gerekecek.
Uzun bir süre şanzımanlarda otomatik vites için yalnızca 3 ileri vites ve standart vites için 4 vites vardı, ardından 70’lerde yakıt sıkıntısı geldi ve her birine bir aşırı hız vitesi takıldı. Uzun süre bu şekilde kaldı, tek yeni değişiklik şanzımanı kaputun altına yerleştirme biçimindeydi.
Bu da bizi bugüne getiriyor; şanzıman artık motora RPM aralığını optimum verimlilikte tutmak için yeterli vites sağlamak zorunda (bu sadece yaklaşık 2.000 RPM aralığıdır), bu da bazı otomobil üreticilerini otomatiklerini 9 hıza veya vitese kadar tasarlamaya zorluyor. Motorları bu aralıkta tutmak için tüm bilgisayar kontrolü gerekmektedir.
Bunun sorunuzla ne alakası var, yani otomatik bir arabanın tek bir debriyajı yoktur, birçoğu daha küçüktür, birlikte çalışan herhangi bir sayıda küçük debriyaj bir büyük debriyaja eşit olabilir, buna “debriyaj paketi” denir. Modern şanzıman, şanzımanın içinde birkaç “debriyaj paketi” vardır ve genellikle her vites için ayrılmış en az 2 tane bulunur; bu debriyaj paketleri, manuel şanzımanınızın debriyajıyla hemen hemen aynı şekilde çalışır, her vites değişiminde devreye girer ve ayrılır. Kontrol edilecek 9 hız/vites ile bu çok fazla vites değiştirme demektir, ancak şanzıman bunun üstesinden gelecek şekilde tasarlanmıştır. Öte yandan, manuel şanzımanlar artık 6 vitese/vitese sahip, bu da çok yoğun bir iş anlamına geliyor.
Düz şanzımana 3’e 1 motor yağı değiştirme oranında bakım yapın (yağı değiştirin).
Teknik olarak sorunuza cevap vermek için koşullu bir evet vermem gerekir, bu durum sürücüye aittir, kötü bir sürücü manuel şanzımanın debriyajını kısa sürede aşındırabilir veya benzer bir debriyaj paketini otomatik şanzımanda yakabilir.
Öte yandan, bakımı düzgün yapılan otomatik şanzımanların 200.000 mil veya daha fazla yol kat ettiğini gördüm. Buradaki anahtar bakımının düzgün yapılması ve sürülmesidir, bu da arabanızı fiziksel olarak en az yılda bir kez tamirhaneye götürmeniz ve bakımını yaptırmanız gerektiği anlamına gelir (Kullanma kılavuzunda ne derse odur diye bir şey yoktur). Sonsuza kadar akışkan olan sıvıyı değiştirmenin, bir otomatiğin uzun ömrü için gerekli anahtar olduğu kanıtlanmıştır.
Manuel bir şanzımanın kullanım ömrü boyunca çok az bakıma ihtiyacı vardır, her iki şanzımanda da sızıntı olup olmadığına bakın, bu şanzımanlar normal bir ömür için sıvılarına bağımlıdır, her iki şanzıman türünün de uzun süre dayanmasını istiyorsanız, sızıntıları en kısa sürede onarmanız gerekir.”
Yukarıdaki yorumu emekli bir şanzıman fabrikası müdürü yazmış. Yeterince çevirememiş olabilirim. İsterseniz bu konudaki yorumlar için aşağıdaki yazımı okuyun.
*HEMEN OKU: Akıllı debriyaj sistemi yorumları
Otomatik vites mi daha çok yakar manuel mi?
Bu soruya tek bir cevap verilemez. Çoğu aracın otomatik viteslisi manuel vitesline göre daha fazla yakar. Bazı modellerinde ise tam tersine olarak otomatik vitesli modeller daha tasarrufludur.
Akıllı debriyaj sistemi monte edilmiş araçlarda ise aracına göre değişebilmektedir.
Manuel vitesli araçların otomatiğe çevrilmesinde bir de ekonomi boyutu var. Bu sistemi monte etmenin bir bedeli var. Bunu öğrenmek için aşağıdaki makaleyi okuyabilirsiniz.
*HEMEN OKU: Akıllı debriyaj sistemi montaj fiyatları