Yağ ve filtre dükkanı açmak isteyenler bu makaleyi okusun…
Günümüzde yaptığın işin zorluk derecesine göre en iyi parayı otomobil sektörü kazandırmaktadır. Otomobili tamir etmek için ilgili zanaatı ve işçiliği öğrenmek gerekir fakat lastik dükkanı, oto aksesuar dükkanı, oto yedek parça dükkanı gibi dükkanlar açmanın teknik zorluğu fazla değildir.
Bu makalede yağ ve filtre dükkanı açmak isteyenlere rehber olabilecek bazı bilgiler vereceğim.
Yağ ve filtre dükkanı açmak için gerekli sermaye nedir ?
Bu konuda en önemli kalem bir dükkan sahibi olmanızdır. Eğer uygun bir lokasyonda dükkanınız var ise gerisi sorun değil. Eğer kiralama yoluyla yağ ve filtre dükkanı açacaksanız en büyük maliyet kaleminiz dükkan kirası olacaktır.
Her yatırım gibi yağ ve filtre dükkanı açmak için de başlangıçta bir miktar sermayeniz olması gerekmektedir.
Öncelikle az önce ifade ettiğim gibi yağ ve filtre dükkanı açmak için gerekli mekanın kiralanması veya satın alınması gerekmektedir.
Sonrasında yağ ve filtre dükkanı açmak için kiraladığınız dükkanı uygun bir şekilde dekore etmeniz gerekmektedir. Dükkanı dekore etmeden önce bayilik işlerini araştırmanız yerinde olur.
Çünkü madeni yağ bayiliği alacağınız firmalar dükkan dekorasyonu veya metrekaresi, lokasyonu gibi şartlar isteyebileceklerdir.
Bir veya birkaç firmanın yağ bayisi olmadan yağ ve filtre dükkanı açmak size fazla bir şey getirmez. Bu sebeple hangi firmaların yağ ve filtre bayilerini alabiliyorsunuz, bunları araştırmanız gerekmektedir.
Her bir bayilik size ekstra kazanç sağladığı gibi başlangıçta yapacağınız bir yatırım demektir. Çünkü yağ bayiliği için başlangıçta firmaya belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir.
Yağ ve filtre dükkanı açmak için gerekli sermaye hesabı yaparken bayilik ücretini de bu hesaba dahil etmelisiniz.
*HEMEN OKU: Mobil 1 Center bayilik şartları
Yağ ve filtre dükkanı açmak için elinizde bir miktar ürün olması gerekir. Sermaye hesabına bunu da dahil etmeniz lazım.
Öte yandan yağ ve filtre dükkanı açmak için bir takım yerlerden izin almanız lazım. İzin, ruhsat ve bu işleri takip etmek, ettirmek için bir biraz masraf gidiyor.
Kaba taslak bir hesap yaparsak;
Dükkan kiralama, depozito masrafları için 100 bin TL
Dükkan dekorasyonu için 100 bin TL
Bayilik alma için 100 bin TL
Ruhsat, izin işlemleri, şirket, vergi masrafları için 100 bin TL
Yağ ve filtre dükkanı açmak için gerekli ürünler için 100 bin TL
İhtiyat akçesi olarak 100 bin TL
Olmak üzere yağ ve filtre dükkanı açmak için başlangıçta en az 600 bin TL civarı bir paranız olması gerekmektedir.
Oto yağ değişim dükkanı açmak için gerekli belgeler
Sermaye işini hallettikten sonra düşünmeniz gereken mesele oto yağ değişim dükkanı açmak için gerekli belgeleri tamamlamaktır.
Peki bu belgeler nelerdir ?
Belediye sınırları içinde yağ ve filtre dükkanı açmak istediğiniz zaman ilgili Belediyenin ruhsat vermek için istediği belgeleri tamamlamanız lazımdır.
Bu belgeler Belediyesine göre değişebildiği için bağlı olduğunuz Belediyesine gidip sormanızı tavsiye ederim. Ben bu makalede çoğu Belediyenin yağ ve filtre dükkanı açmak için istediği belgeleri yazacağım.
- Dükkanı şahıs işletmesi olarak açacaksanız 2 adet fotoğraf, şirket işletmesi üzerine açacaksanız imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgah, sabıka kaydı
- Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olduğunuza dair belge
- Vergi levhası
- Oda faaliyet belgesi
- Dükkan tapusu veya kira sözleşmesi
- İşyeri krokisi (Kendiniz değil mimara veya Lihkab’a çizdireceksiniz)
- İtfaiye uygunluk raporu
Bunların haricinde Belediyeler, m2 şartı arayabilir, güvenlik kamerası şartı arayabilir veya başka şartlar arayabilir.
Yukarıda yer alan Oto yağ değişim dükkanı açmak için gerekli belgeler listesinden anlaşıldığı üzere Yağ ve filtre dükkanı açmak Belediye’ye müracaat etmeden önce;
- Şirket kuracaksanız, onu halletmeniz lazım.
- Esnaf odasına kayıt yaptırmanız lazım.
- Vergi levhası almanız lazım. Bkz. İlk defa vergi levhası nasıl alınır ?
Peki bunlar yeterli olacak mı, hayır yeterli değil. Yağ ve filtre dükkanı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden gerekli belgeleri tamamlayıp “Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi “ almanız gerekmektedir. Bkz. Motor yağı değişim noktası izin belgesi nasıl alınır ?
Madeni yağ bayiliği kar marjı nedir ?
Hangi firma ile anlaşma yaptıysanız kar marjı ona göre değişmektedir. Bazı firmalar ile %10-20 arası, bazı firmalar ile %25-30 civarı kar marjı ile anlaşma sağlamanız mümkündür.
Bayilik alırken kar marjının yüksekliği kadar markanın satış potansiyeline de dikkat etmek gerekmektedir. Mesel az tanınan madeni yağların bayiliğini alması nispeten kolaydır ve kar marjı daha yüksektir ama Castrol gibi bir markanın bayiliğini alırsanız daha yüksek ciro yaparsınız.
*HEMEN OKU: Castrol yağ bayilik alma nasıl yapılır, aylık kazancı nedir ?
Castrol’den bayilik almanın ise bir takım zorlukları vardır. Örneğin her zaman bayilik vermezler. Bayilerinin karını küçültmemek için sadece ihtiyaç olan noktalara ve sadece bazı zaman bayilik vermeleri aktiftir.
Öte yandan Castrol, Shell gibi bilinen markaları değil de ucuz ürün isteyen müşteriler için ucuz yağlar ve ucuz filtreleri satacaksanız kar marjınız %50’nin üzerine dahi çıkabilir.
Bazı müşteriler her daim ucuz yağ kullanırlar. Oto sanayilerden yönlenenlerden bazıları da markasına bakmadan yağ ve filtre değişimi yaptırmak isterler.
Kaçak veya izinli yollarla numarasız ucuz yağlar ve yan sanayi filtreler ülkemize girmektedir. Eğer bu şekilde de bir satışınız olursa kar marjınız yüksek olacaktır.
Yağ ve filtre dükkanı açmak aylık ne kadar kazandırır ?
Aylık ortalama bir rakam vermek zor. Aylık 30 bin TL’de kazanabilirsiniz, 150-200 bin TL’de kazanabilirsiniz.
Castrol bayisi ile isimsiz bir dükkanın kazancı asla bir değildir. Orijinal olmayan ürün kullanmaya yeltenirseniz başlarda kazancınız daha yüksek olabilir ama bunun devamlılığı olmaz.
En baştan orijinal yağ ve fitre satarsanız uzun vadede kazançlı olursunuz. Piyasada sahtecilik yaygın olduğu için toptan yağ, filtre satın alırken sahtelerine denk gelebilirsiniz. Bu işin önemli risklerinden birisi, sahte ürün satın almaktır.
Madeni yağ bayisi olursanız bu risk yoktur, direk olarak yetkili satıcıdan aldığınız için. Fakat yağ bayiliği almak zor olduğu için yağları kendiniz toptan satın almak durumundasınız ve bu tür satın almalarda sahte ürün alırsanız zarar edersiniz.
Yağ ve filtre dükkanı açmak isteyenlerin bu tür riskleri de göze alması gerekmektedir.
*HEMEN OKU: Oto yedek parça dükkanı açmak için gerekli belgeler